« Film
objavljeno prije 9 godina
FAK RECENZIJA

Lovrićevi evergreeni - Boudu spašen od utapanja

Središnji motiv Renoirova opusa su inače klasni odnosi, pri čemu ni ova komedija/humorna drama nije iznimka

Boudu spašen od utapanja
Boudu spašen od utapanja (Arhiva)
Više o

FAK recenzija

,

Boudu spašen od utapanja

Nakon što je izgubio psa, beskućnik Boudu odluči počiniti samoubojstvo skokom u rijeku. Plan mu pokvari buržuj Edouard koji ga je vidio svojim dalekozorom s prozora, te brzo potrčao i skočio u rijeku kako bi mu spasio život i primio ga u kuću radi svog dokonog socijalnog eksperimenta.

Makar nije stekao reputaciju nekih drugih djela iz perioda Renoirove hiperproduktivnosti 1930-ih kao što su Velika iluzija ili Pravila igre, film Boudu spašen od utapanja nije manje značajan od spomenutih naslova, posebice ako se promotri njegov tematski i stilski doprinos.

Središnji motiv Renoirova opusa su inače klasni odnosi, pri čemu ni ova komedija/humorna drama nije iznimka. Za razliku od neorealista na koje je nepobitno utjecao, autor ne pribjegava (manifestnim) konvencijama, već uspostavlja ugođaj slobodne i humoristične žanrovske strukture.

Film tako nije opterećen konvencionalnim dramskim elementima u službi snažne socijalne poruke, već se (s)nalazi u formi humorne drame u kojoj obespravljeni sloj nije proletarijat već lumpenproletarijat, pri čemu su malograđanstvo i buržoazija izloženi podrugljivoj i suptilnoj kritici.

Više pročitajte na FAK portalu.

14.05.2015. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh