« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
mutti, pomagaj

Loši rezultati stranke Angele Merkel

Vladajuća njemačka stranka CDU je ocijenila kako su teški gubici na pokrajinskim izborima znak upozorenja uoči parlamentarnih izbora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

Njemačka

,

CDU

,

parlamentarni izbori u Njemačkoj

Istodobno su socijaldemokrati, s kojima je CDU u koaliciji na saveznoj razini, ustvrdili kako izborni rezultati pokazuju kako je još sve moguće, odnosno da se može promijeniti sadašnje stanje u kojem, po predizbornim anketama, imaju veliki zaostatak za demokršćanima.

"Borba je otvorena", rekao je predsjednik SPD-a Franz Muentefering nakon sastanka s čelništvom stranke, dodajući kako o ishodu izbora u posljednji trenutak odlučuju glasači, a ne ankete.

Po ispitivanjima javnog mišljenja na saveznoj razini jasno vodi CDU s 37 posto dok SPD bilježi rekordno slabu podršku birača i dobiva tek 22 posto glasova.

Na izborima za lokalne parlamente u saveznim pokrajinama Saarland i Thueringen CDU je pretrpio goleme gubitke u odnosu na izbore prije četiri godine. U Saarlandu su osvojili 33 posto glasova, što je gubitak od lak 13,6 posto, dok su u Thueringenu osvojili 32,1 posto, 10 posto manje nego 2005.

Time je CDU izgubio apsolutnu većinu koju je imao u tim saveznim državama, pa bi ga u njihovim parlamentima na vlasti mogla zamijeniti koalicija stranaka ljevice. Demokršćani su jedino u Saskoj, gdje su se također održali izbori, uspjeli sačuvati uvjerljivo vodeću poziciju s 40,4 posto glasova tako da će najvjerojatnije i u sljedećih pet godina nastaviti koalirati sa Strankom slobodnih demokrata (FDP), koja je osvojila 10 posto.

"Ovo je znak upozorenja za sve one u našoj stranci koji su mislili kako će pobjeda na izborima 27. rujna doći sama od sebe", izjavio je u radijskom razgovoru zamjenik predsjednika kluba zastupnika CDU-a u Bundestagu Wolfgang Bosbach, otkrivši zabrinutost konzervativaca od mogućnosti ponavljanja situacija iz 2002. i 2005., kad su u posljednjim tjednima prije izbora doživjeli veliki pad biračke potpore.

Socijaldemokrati su izborne rezultate iz Saarlanda i Thueringena protumačili kao veliki zalog optimizma za svoju stranku.

"Dvije su stvari nesporne - dramatični gubici koje su pretrpjeli konzervativci i nesklonost birača koaliciji konzervativaca i FDP-a", ustvrdio je kandidat SPD-a za kancelara Frank-Walter Steinmeier.

No SPD nema razloga za slavlje, jer su dobar izborni rezultat u Thueringenu poništili veliki gubici u Saarlandu i pred strankom je još dug put do oporavka. Na vlast u tim dvjema državama mogu doći tek u koaliciji sa strankom Ljevice, reformiranim komunistima koji su najveći dobitnik ovih pokrajinskih izbora, i zelenima, ali je ta koalicija upitna, jer se socijaldemokrati i zeleni protive imenovanju predsjednika vlade iz Ljevice, iako je ta stranka osvojila najviše glasova iza CDU-a.

Neki čelnici CDU-a zahtijevaju i promjene u predizbornoj kampanji, smatrajući da bi kancelarka Merkel, koja se dosad držala po strani i nastojala tek izbjegavati pogreške, trebala biti aktivnija, čvršća i prodornija.

"Izbori bi mogli donijeti malo dinamike, već i stoga što je još mnogo neodlučnih birača. Unutar CDU-a će sigurno biti onih koji će u pitanje dovesti sadašnju strategiju Angele Merkel koja se svodi na izbjegavanje iznošenja jasnih stajališta i suzdržavanje od svega što bi moglo biti kontroverzno", ocijenio je ekonomist Dirk Schumacher.

"Nećemo nikamo dospjeti u spavaćim kolima", potvrdio je ispravnost Schumacherog razmišljanja predsjednik CDU-ove vlade savezne države Baden-Wuertemberga Guenther Oettinger.

CDU silno želi izborni rezultat koji bi mu omogućio većinu u Bundestagu u koaliciji s poslovno orijentiranim slobodnim demokratima iz FPD-a, jer bi alternativa - još jedna velika crveno-crna koalicija s SPD-om na saveznoj razini - onemogućila kancelarku Merkel da provede namjeravane poteze poput smanjenja poreza i produženja roka uporabe nuklearnih elektrana.

Izvor: Hina

31.08.2009. 16:23:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh