« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
posudi, a ne vrati

Irak hoće natrag zrakoplove od Srbije

Borbeni zrakoplovi poslani na remont u Zagreb zapeli u Srbiji prije 19 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Tim je povodom, kako navode beogradski mediji, u subotu u Srbiji boravilo iračko vojno izaslanstvo koje su činili savjetnik iračkog ministra obrane Otman Al Fredi i zapovjednik zrakoplovstva Anvar Mohamad Amin.

Oni su zatražili da Srbija vrati Iraku 19 zrakoplova tipa Mig-21 i Mig-23 koje su Iračani poslali na remont i platili ga unaprijed, jer su od ključne važnosti za Irak koji ima samo helikoptere.

Irak i u drugim zemljama traga za sredstvima i opremom koju je bivša vlada kupila za vojne potrebe, a među njima su i SAD, Francuska, Italija, Rusija i neke arapske zemlje.

Mediji prenose kako je tijekom posljednjeg posjeta Iraku srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac obavijestio iračkog premijera o postojanju njihovih zrakoplova u Srbiji.

Dodaje se da je riječ o zrakoplovima koje su u bivšu Jugoslaviju bili upućeni radi servisiranja i te da je planiran njihov remont u Zagrebu, a da se Irak zanima za njih, iako su stari i otpisani, kao i to da su se zrakoplovi u Srbiji zatekli nakon povlačenja JNA iz bivših jugoslavenskih republika.

Izvor: Hina

31.08.2009. 17:04:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh