« Život
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
EH, DA ...

Loša strana rada od kuće

istraživanje je pokazalo kako su ljudi koji rade od kuće bili skloni razvijanju negativnog blagostanja te doživljavanju negativnog učinka na zdravlje

Radite od kuće? Nemojte!
Radite od kuće? Nemojte! (Arhiva)
Više o

depresija

,

usamljenost

,

rad od kuće

,

freelancer

,

kućni ured

Rad od kuće san je mnogima - u mašti već vide lijepo uređen kutak za rad, jutarnju kavu bez histerije, fleksibilne radne sate, produktivnost, mir... no je li to baš tako?

Vjerojatno svi poznajete barem jednu osobu koja se može probuditi kad želi i sjesti za svoj radni stol u pidžami s prvom šalicom kave i neobavezno prosurfati internetom, složiti si gablec iz vlastitog hladnjaka i ljenčariti kad želi, a raditi u miru kad treba. I zavidite joj, priznajte. Ipak, stručnjaci tvrde da takav način rada ima neke vrlo negativne posljedice.

Međunarodna organizacija rada, agencija UN-a provela je nedavno istraživanje na tu temu i rezultati će vas vjerojatno iznenaditi - takav način rada u najvećem broju slučajeva dovodio je do viših razina nesanice, samoće i stresa. 

Zaključak istraživača je da rad od kuće opasno zamagljuje granicu između privatnog i poslovnog života i razvija tzv. negativno blagostanje, praćeno raznim negativnim učincima na zdravlje.

Rezultati istraživanja pokazali su i kako se njih 42 posto bori s nesanicom, u odnosu na 29 posto onih koji su redovito radili u uredu, kao i da su skloniji prekovremenom radu, osjećaju izolacije te nedostatku neformalne razmjene informacija, koja postoji na radnom mjestu. 

Sve u svemu, preporuka je sljedeća - pokušajte organizirati posao na način da par puta tjedno ipak svratite do ureda... ako ste freelancer, uvalite se klijentu u ured po mogućnosti, tek toliko da se družite s ljudima, dobro je za vas.

21.03.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh