« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Odgovorni ne rade posao

Loša kontrola korupcije u državnim tvrtkama

Nacionalno vijeće za praćenje suzbijanja korupcije poručilo da je nezadovoljno dosadašnjim radom kontrolnih mehanizama u državnim tvrtkama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

korupcija

,

javna poduzeća

,

državne tvrtke

,

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović (SDP) u izjavi novinarima nakon sjednice rekao je da je vijeće prihvatilo izvješće o aktivnostima DORH-a vezano uz afere u Hrvatskim cestama (HC), Hrvatskim autocestama (HAC), Hrvatskim željeznicama (HŽ) i Hrvatskoj elektroprivredi (HEP).

"Vijeće ocjenjuje da je u proteklom razdoblju učinjen jedan novi kvalitativni pomak u otkrivanju i procesuiranju korupcijskih djela, na način da je krenula intenzivna međuagencijska suradnja, a što je bila jedna od glavnih primjedbi u proteklom razdoblju", rekao je Jovanović navevši kako se radi o suradnji DORH-a, policije, carinske i porezne uprave, Ureda za pranje novca, novoustrojenog policijskog Nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Nacionalno vijeće zatražilo je od svih agencija da se afere "razriješe u najkraćem mogućem roku kako bi dobile sudski epilog" što bi, kaže, bio dokaz da je borba s korupcijom prešla s riječi na djela.

Jovanović je naglasio također da je Nacionalno vijeće nezadovoljno dosadašnjim radom "kontrolnih mehanizama u državnim tvrtkama", odnosno radom nadzornih odbora, uprava i internih revizija.

"Oni su trebali otkriti korupcije u svojim sredinama i sprječavati ih, a nisu to do sada učinili i u tom smislu je naš zahtjev da sve državne tvrtke i ministarstva moraju izraditi antikorupcijske programe s točno određenim nositeljima, rokovima i mjerilima uspješnosti u suzbijanju korupcije", rekao je Jovanović.

Jedan je takav program u izradi u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a Nacionalno vijeće prezentirat će ga javnosti u trenutku kad bude izrađen, dodao je.

Odgovornost je na NO javnih poduzeća

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izrazio je zadovoljstvo što je Nacionalno vijeće zaključilo da je "prije svega odgovornost na Nadzornim odborima i kontrolnim tijelima javnih poduzeća da spriječe moguću korupciju ili druga kaznena djela".

Iako zbog službene tajne ne može govoriti o konkretnim slučajevima, odnosno tijeku istrage, Bajić je rekao da u Koprivnici Županijsko državno odvjetništvo i Ured za sprječavanje korupcije intenzivno rade da "raščiste stanje u svezi prodaje odnosno prometa dionica u Podravci".

Jovanović je dodao da je Nacionalno vijeće izviješćeno i o poduzetim aktivnostim vezanima uz Zavod za dijalizu KBC-a Zagreb i Imunološki zavod. "Istrage su u tijeku i poduzete su konkretne aktivnosti koje bi vrlo brzo trebale dati rezultate o kojima će javnost biti izviještena", rekao je.

Bajić je, na upit novinara, rekao da nisu razgovarali s ministrima koji sjede u nadzornim odborima državnih poduzeća, te dodao da će se "razgovarati sa svakim onim koji bude sumnjiv da je počinio kazneno djelo ili može pružiti neke informacije i podatke o postojanju kaznenog djela".

"Ne mogu vam reći što smo napravili", odgovorio je na inzistiranje novinara, a Jovanović je dodao da je u proteklom razdoblju Porezna uprava, na temelju naloga DORH-a, aktivno istraživala tijek novca na računima pojedinih ljudi koji su vezani uz te afere. "To je jedna novost koja će sigurno dati rezultate", ustvrdio je. (Hina/Metro-portal)

06.10.2009. 15:24:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh