« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
LEGENDARNI STADION

Londonski život iz snova je na Highbury Squareu

Nakon što je preselio na Emirates, Arsenal je ostao vlasnik starog stadiona i njegova okruženja koje je pretvorio u prestižno mjesto za stanovanje

(Wikipedia)
Više o

Arsenal

,

stadion

,

Highbury Square

,

Emirates

,

rezidencijalna četvrt

,

Kate Mackle

Istinski navijač ili navijačica Arsenala teško da može zamisliti ljepše buđenje od pogleda na travnjak Highburyja iz vlastitog kreveta.

Upravo u takvoj privilegiji uživaju mnogi dobrostojeći navijači londonskoga nogometnog kluba, kako starije, tako i novije generacije, otkako je prošlog rujna otvoren Highbury Square, nova rezidencijalna četvrt u sjevernom Londonu, sagrađena na mjestu tribina legendarnog stadiona Highbury. Na njemu je Arsenal osvojio 13 naslova engleskog prvaka igrajući domaće utakmice od 1913. do 2006. godine, kada je preselio na atraktivniji i komforniji Emirates, čiji daleko veći kapacitet donosi i daleko veću zaradu.

Klub je, međutim, ostao vlasnik starog stadiona i njegova neposrednog okruženja, koje je, u suradnji s građevinskom kompanijom, pretvorio u jedno od najprestižnijih i najtraženijh mjesta za stanovanje u sjevernom dijelu Londona.

Od ukupno 655 stanova i lokala smještenih na mjestima i u gabaritima prijašnjih Highburyjevih tribina puca prekrasan pogled na atraktivan park, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg travnjaka.

''Svaki put kad prošetam svojim parkom i prođem pored nekadašnjega istočnog stajanja, u glavi čujem galamu publike. Odmah se sjetim golova i poteza koje sam imala priliku gledati na mjestu kojim hodam'', kaže Kate Mackle, jedna od ponosnih vlasnica nekretnine na stadionu koji je prvi put pohodila davne 1974. godine i na kojem je uživala gledajući Liama Bradyja, Tonyja Adamsa i Dennisa Bergkampa.

''Naježim se svaki put. Ne znam kada će i hoće li taj sjajan osjećaj prestati i hoću li se ikad naviknuti. Mogu reći da uživam u toj neizvjesnosti'', kaže Kate Mackle.

Može se reći da si vlasništvo nad nekretninom na Highbury Squareu ne može priuštiti svatko. Cijene najatraktivnijih prostora penju se i do 1.26 milijuna eura. Dosad ih je svejedno prodano 445. Vlasnik jednog prostora je i nekadašnji francuski prvotimac kluba Robert Pires. Na prodaji spomenutih 445 jedinica klub je zaradio 197.5 milijunja eura.

''Bilo je očito da klub na taj način pokušava prikupiti novac. Koštalo me, ali ne žalim'', zaključila je Mackle, koja inače živi u Parizu, a stan koristi prilikom svojih redovitih posjeta Londonu; dvosobni je stan platila 414.250 eura.

Klub danas od svake utakmice na ispunjenom Emiratesu, koji je kapaciteta 60.000 mjesta (na Highbury je stalo 38.000 posjetitelja) zaradi 1.59 milijuna dolara. Posao se očito isplatio, iako su u Arsenalu mogli prodati zemljište kupcu koji bi novim urbanističkim planom napravio sasvim novi projekt, te time zaraditi više novca.

''Bilo je to najlakše učiniti, no željeli smo zadržati kontrolu nad nečim što smo vidjeli kao središnji stup našeg povijesti'', rekao je direktor Arsenalove marketing-službe Angus Kinnear. (Totalsport)

13.02.2010. 11:07:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh