« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
PLASTIČNE VREĆICE

Lokalnim mjerama protiv globalnog problema

Europska unija želi zabranama i ograničenjima za 80 posto smanjiti potrošnju plastičnih vrećica

Hoćemo li se riješiti plastičnih vrećica
Hoćemo li se riješiti plastičnih vrećica (Arhiva)
Više o

plastične vrećice

,

zabrana

"Problem je toliko opsežan da ga je nemoguće izmjeriti", kaže Benjamin Bongardt iz Njemačkog saveza za zaštitu okoliša (NABU). Nitko ne može sa sigurnošću reći koliko se plastičnog otpada nalazi u moru. No jedno je sigurno: riječ je o mnogo više nego što priroda može podnijeti. Već godinama znanstvenici pokušavaju na temelju pronađenih uginulih morskih životinja odgonetnuti prave razmjere katastrofe.

Problem plastičnih vrećica

U želucima mnogih životinja pronalaze se mikroskopski djelići plastike koji se u vodi doduše raspadaju, ali ne u potpunosti i razgrađuju.

Mnoge vrste plastike se u prirodi razgrade tek nakon 450 godina. I dok je otpad na kopnu još jednim dijelom i vidljiv pa se protiv njega može boriti, u moru ovaj problem nestaje iz vidokruga. No najveća količina otpada u more ipak dolazi s kopna. Najveći problem pritom čine one najtanje i najlakše vrećice koje i vjetar odnosi do mora. U Europskoj uniji se godišnje upotrijebi 100 milijardi ovakvih vrećica. Više od 8 milijardi završi u običnom otpadu ili u okolišu.

Zato je Europska komisija predložila mjere kojima bi se zemlje članice obvezale na smanjenje proizvodnje plastičnih vrećica. No potpunu zabranu plastičnih vrećica će biti teško provesti u djelo. Pogotovo zemlje s jakom plastičnom industrijom, poput Njemačke ili Francuske, mogle bi se usprotiviti potpunoj zabrani.

U usporedbi s tim zemljama problem u Europi je relativno malen, no važan je pozitivni odgojni učinak, kako smatra Benjamin Bongardt iz NABU-a. "Europska unija sama naravno ne može riješiti globalni problem sa zagađenjem ali može poslužiti kao pozitivan primjer i pokazati da se može i bez opasnog plastičnog otpada", zaključuje Bongardt.No neki njemački političari su međutim kritizirali činjenicu da je povjerenik za zaštitu okoliša Janez Potočnik zemljama članicama prepustio da donesu odluku o tomu hoće li zabraniti plastične vrećice ili ne.

"Povjerenik je već samim tim unaprijed popustio i ako zaista misli ozbiljno kao povjerenik za okoliš, tada mora pronaći jedno zajedničko rješenje za cijeli EU. Prihvatiti se rješenja problema, a ne ga zaobilaziti", smatra Dagmar Roth-Behrend iz Socijaldemokratske stranke Njemačke. NABU istodobno smatra da je pozitivno već to da je uopće došlo do nekog pomaka. Jedno od rješenja bi bilo i postupno podizanje poreza na plastične vrećice, čime bi se smanjila potrošnja. NABU i inače Europsku uniju vidi kao trenutno jedinu političku silu koja se može boriti protiv plastičnog zagađenja mora i to na čitavoj planeti.

Jer problem se ne zaustavlja samo u europskom priobalju. No trenutno je problem plastičnih vrećica najprisutniji u rastućim ekonomskim silama poput Indije, Brazila ili Kine gdje ogromne mase građana tek ulaze u svijet konzuma popraćen prekomjernom potrošnjom plastike.

Piše: Alois Berger/N. Kreizer/DW
06.11.2013. 12:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh