« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
WOW :)

Lockheed gradi oceansku elektranu koju pokreće temperatura mora

Elektrana koja će strujom moći opskrbiti nekoliko tisuća kućanstava predstavljat će veliki iskorak u korištenju OTEC tehnologije

Napredno korištenje energije mora
Napredno korištenje energije mora (Arhiva)
Više o

elektrana

,

oceanska termalna energija

,

Lockheed

Lockheed je u subotu u Pekingu potpisao sporazum s privatnom tajlandskom tvrtkom Reignwool Group za izgradnju elektrane snage 10 megavata u vodama uz kinesku obalu koja će osiguravati struju za novo luksuzno ljetovalište na otoku Hainanu na jugu Kine.
Koristit će tehnologiju koja je poznata kao tehnologija pretvaranja oceanske termalne energije (OTEC).

'Ova elektrana bit će dosad najveća elektrana koja je sagrađena za korištenje ove tehnologije. Vjerujemo da je ovo prvi potpisani projekt za gradnju oceanske OTEC elektrane dovoljno velike da opskrbi strujom zajednicu', kaže Dan Heller, potpredsjednik odjela Lockheed Martin za sustave i obuku.

Elektrana koja će strujom moći opskrbiti nekoliko tisuća kućanstava predstavljat će veliki iskorak u korištenju OTEC tehnologije i stručnjaci kažu da je to put prema gradnji elektrana jačine 100 megavata koje mogu strujom opskrbiti manje gradove

Lockheed koji je poznat kao proizvođač zrakoplova i raketa već dugo širi aktivnost na područja izvan proizvodnje vojne opreme. Prošlog je mjeseca objavio kako je pronašao energetski učinkovitiji način uklanjanja soli iz morske vode.

Lockheed nije jedina tvrtka koja razvija OTEC tehnologiju. Nekoliko zemalja također je objavilo planove gradnje elektrana srednje veličine. Jim Greenberg iz korporacije za oceansku termalnu energiju kaže kako je pravo vrijeme za razvoj te tehnologije zbog visokih cijena goriva.

Tehnologija OTEC koristi tople oceanske struje za pokretanje parnih turbina. Hladna voda upumpava se iz dubina oceana kako bi se para kondenzirala natrag u vodu.

Elektrane koriste tekućine poput amonijaka, koji ima nisu točku vrelišta, za stvaranje pare. Toplije površinske oceanske vode prolaze kroz toplinski pretvarač dovodeći do ključanja amonijaka i stvaranja pare koja pokreće turbine. Hladna voda koju upumpava drugi toplinski pretvarač kondenzira amonijak i pretvara ga natrag u tekućinu.

17.04.2013. 17:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh