« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Zbogom roditeljima

Za stvoriti bebu ne trebaju više spolne stanice mame i tate

Ljudska jajašca i sperma uzgojeni u laboratorijskim uvjetima postignuće je koje bi moglo promijeniti smisao roditeljstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

matične stanice

,

sperma

,

muškarac

,

žena

,

jajašca

Ono otvara put prema izlječenju neplodnosti, te može pomoći sterilnim osobama da napokon imaju vlastitu djecu. No, osim toga otvara brojna moralna i etička pitanja. To uključuje djecu rođenu kroz niz umjetnih procesa u kojima su muškarac i žena potpuno nepotrebni.

Protivnici napominju kako se nije u redu miješati u prirodan proces stvaranja života, što bi moglo dovesti do slabljenja veza i problema među članovima obitelji.

Istraživanje koje financira američka vlada također nudi mogućnost ˝čudesne pilule˝ koja odgađa menopauzu dajući ženama više vremena da imaju dijete. Ključ su matične stanice, inače osnovno gradivno tkivo ljudskog tijela.

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji pronašli su pravi koktel kemikalija i vitamina da potaknu formiranje matičnih stanica u spolne. Njihov uspjeh otvara mogućnosti da muškarci i žene sami uzgajaju svoje spolne stanice kako bi ih koristili za umjetnu oplodnju.

Ovo otkriće također potencira mogućnost muških jajašca rađenih od kože muškarca i ženske sperme rađene od kože žene. To bi dozvolilo gay parovima da imaju svoju vlastitu djecu, premda su mnogi znanstvenici skeptični o mogućnostima stvaranja sperme iz ženskih matičnih stanica, kojima nedostaje muški kromosom Y.

Američko otkriće također otvara mnoge tajne proizvodnje spolnih stanica, što pak potencira mogućnost za stvaranje novog lijeka za neplodnost. Defekti u proizvodnji sperme i jajašca glavni su razlog neplodnosti, no s obzirom da se mnogi ključni stadiji događaju u maternici, znanstvenicima nije bilo jednostavno detaljno proučiti proces.

Rita Reijo Pera, iz tima znanstvenika koji su radili na projektu smatra kako će se novi lijek za neplodnost pojaviti u roku od 5 godina. No pitanja sigurnosti i etičnosti mogla bi odgoditi upotrebu umjetnih spolnih stanica.

30.10.2009. 09:30:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh