« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
PROBUDITE SE!

Ljudi moraju čuvati druge životinje

Dokumentarac je prikazan svega nekoliko dana pošto su stručnjaci upozorili da je populacija životinja, ptica i riba u manje od 50 godina 'pometena' za dvije trećine i to zbog obijesne ljudske prekomjerne konzumacije.

Moramo čuvati ovu Zemlju, druge nemamo!
Moramo čuvati ovu Zemlju, druge nemamo! (Arhiva)
Više o

Sir David Attenborough

U jednosatnom filmu "Extinction: The Facts" (Istrebljenje: Činjenice), koji je u nedjelju prikazan na BBC-ju, Attenborough se ne suzdržava prikazati razorne posljedice uništavanja prirodnih staništa i to jasno povezuje s pojavom pandemija poput ove s koronavirusom.

Dokumentarac je prikazan svega nekoliko dana pošto su stručnjaci upozorili da je populacija životinja, ptica i riba u manje od 50 godina 'pometena' za dvije trećine i to zbog obijesne ljudske prekomjerne konzumacije.

"Suočeni smo s krizom", kaže Attenborough na početku filma, "i to one koja će imati posljedice na nas sve".

Film sadrži stravične scene, poput majmuna koji mahnito s drveća skaču u rijeku kako bi se spasili od požara ili koale koja šepajući prelazi cestu u na propast osuđenoj potrazi za skloništem od iste nepogode.

Autor "Plavog planeta" i "Planeta Zemlje" u novom filmu također istražuje izvor covida-19 među populacijom šišmiša u pećinama u kinenskoj pokrajini Yunnanu.

Prikazuje i kinesku 'mokru tržnicu' u Wuhanu, specijaliziranu za prodaju divljnih životinja ljudima za jelo, za koju se vjeruje da je ishodište širenja pandemije svijetom.

Attenborough je otišao i u srednju Afriku kako bi pokazao posljednja dva živuća sjeverna bijela nosoroga, majku i kćer.

"U svome sam se životu susreo s nekima od izuzetnih vrsta životinja", kazao je 94-godišnji prirodoslovac. "I tek sada shvaćam koliko sam bio sretan jer će neke od tih čudesnih životinja zauvijek nestati".

No kaže da postoji nada. Attenborough je 70-ih godina prošlog stoljeća snimio film o planinskim gorilama na granici Ruande i Konga koje su tada bile na rubu izumrća. Zahvaljujući odlučnoj kampanji njihova spašavanja, broj im je s 250 do danas povećan na više od tisuću, pa se Attenborough mogao susresti s potomcima zaigrane majmunice koju je snimao prije 40 godina.

"Ja to možda neću doživjeti, ali ako donesemo prave odluke u ovom kritičnom trenutku, možemo sačuvati ekosustav našeg planeta, njezinu izvanrednu bioraznolikost i sve njezine stanovnike", zaključuje u filmu.

"Ono što će se dogoditi ovisi o nama".

14.09.2020. 09:41:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.09.2020. 10:35
    ugrozensu pčele norosozi tigrovi bijeli medbvjedi pingvini nadam se da nece izzumrijeti kao dinosauri jedina opasnost im je čovjek
  2. avatar
    Cranberry
    14.09.2020. 10:37
    Tako je brojne životinje su ugrožene radi čovjeka pusa Arm
  3. avatar
    armando
    14.09.2020. 10:48
    rekli bi ucrtanom mali leteci medvjedicu ljudotine unistavaju sve haha pusaaaa ljepoto
  4. avatar
    Cranberry
    14.09.2020. 11:07
    Daa već tad su znali pusaaa dragi
  5. avatar
    armando
    14.09.2020. 11:26
    pusaaa sreco
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh