« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
GDJE SU GRANICE

Ljubomora – dokaz ljubavi ili pakao?

Ako vam partner ne vjeruje, uvijek mora znati kamo i s kim idete ili vam provjerava poruke i pozive – dobro razmislite pokazuje li vam time ljubav ili nešto drugo

(Shutterstock)
Više o

ljubav

,

žene

,

ljubomora

,

veza

,

muškarci

Gotovo svakoj ženi pomalo godi ako njezin partner povremeno pokazuje znakove ljubomore - na taj način zna da mu je stalo. No, ako ljubomora počne prelaziti određene granice, to više nije iskaz ljubavi, već ozbiljan problem.

Gdje je zapravo granica ''normalne'' ljubomore, teško je reći, a svakoj ženi granice su drukčije. No ako muškarac uvijek pita kamo idete, ako vam nikad ne vjeruje, ponižava vas ili čak fizički napada, znajte da to više nije ljubomora nego znak njegovih velikih problema. Nažalost, čak i ako dođe do fizičkog zlostavljanja, puno žena i tada ne želi ili ne uspijeva napustiti partnera.

Važno je znati i da patološki ljubomornog i posesivnog čovjeka sami ne možete promijeniti. Neće pomoći čak ni ako stalno ispunjavate njegove nerealne zahtjeve - jer nije stvar u tome što vi radite, nego u njegovim problemima.

Ipak, ako muškarac ima razloga biti ljubomoran, normalno je da ponekad bude takav, ali s mjerom. Ponekad žene znaju i natjerati muškarca da postane ljubomoran - pred njim zavode druge muškarce ili namjerno provociraju. Ljubomorne reakcije normalne su i ljudske ako ste partnera prevarili. No, ako ste problem prebrodili i odlučili ostati zajedno, a partner i dalje spočitava ono što se dogodilo, neprestano vas provjerava i vraća se na ono što se u prošlosti dogodilo - to nije dobar znak.

Ako je pak riječ u nečijoj ljubomori bez ikakvog realnog razloga i povoda, radi se o patološkoj ljubomori. Bolesno ljubomorna osoba se uvijek i neprestano boji da će je partner prevariti. Takve osobe sigurno ne iskazuju ljubav i treba im stručna pomoć kako bi se otkrilo što je pravi uzrok takvog ponašanja.

Život s ljubomornim čovjekom nažalost često završi loše. Ljubomora je često motiv nasilja u obitelji i uzrok čak polovice slučajeva ubojstva partnera. Osim toga, neprekidni stres koji proživljavaju oba partnera može uzrokovati teške psihosomatske poremećaje.

29.03.2010. 11:16:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh