« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
IPAK!

Ljubimci ne ulaze u cijenu odvoza otpada

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike maknulo spornu odredbu iz Uredbe o komunalnom otpadu, pa skrbnici životinja ipak neće plaćati veću naknadu za odvoz otpada

Vlasnici kućnih ljubimaca neće plaćati odvoz otpada više od ostalih
Vlasnici kućnih ljubimaca neće plaćati odvoz otpada više od ostalih (Prijatelji životinja)
Više o

otpad

,

kućni ljubimci

,

cijena odvoza

Nakon službenog dopisa Prijatelja životinja i mnogo komentara građana na javnoj raspravi o nacrtu Uredbe o komunalnom otpadu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odlučilo je izbaciti dio s uračunavanjem kućnih ljubimaca u cijenu odvoza otpada.

Takva uredba, bez sporne odredbe, usvojena je na sjednici Vlade te skrbnici kućnih ljubimaca više ne moraju strahovati od dodatnih nameta i moguće zloupotrebe takve odredbe.

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja ovakvu odluku Ministarstva kojom se odustalo od dodatnih nameta skrbnicima kućnih životinja. Uključivanje ljubimaca u cijenu odvoza otpada nije pošteno prema svim našim sugrađankama i sugrađanima koji skrbe za njih.

Ovim potezom spriječena je degradacija hrvatske politike o zbrinjavanju otpada. Kako bi zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj podigli na višu razinu - onu održivog razvoja i progresivne naplate - Prijatelji životinja smatraju da se mora uvesti naplata po količini proizvedenog otpada, kao i odvojeno prikupljanje mješovitog otpada i onog za reciklažu.

Time bi se zaštitio okoliš, povećala stopa recikliranja, izbjegnuli penali Europske Unije koje nam prijete zbog ne odvajanja otpada te financijski penaliziralo one koji ne odvajaju otpad i time zagađuju okoliš.

Više informacija možete saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr

26.05.2017. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh