« Život
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
STVARNO?

Ljubavne svađe stvarno bole - i fizički!

Studija provedena na Sveučilištu Illinois pokazala je da svađa s partnerom može biti okidač za snažnu, fizičku bol

Može stvarno biti bolno...
Može stvarno biti bolno... (Shutterstock)
Više o

svađa

,

fizička bol

,

ljubavna svađa

Svađe su normalna stvar u vezi, to bi trebalo biti svima jasno - teško da je moguće slagati se baš u svemu s partnerom i ostati barem malo svoj, tako da povremene nesuglasice ne predstavljaju neki problem.

Naravno, kad učestaju i postanu svakodnevno ponašanje, onda to više nije normalno, a ako vam se čini da vam srce puca kad se svađate s partnerom - vjerojatno ste u pravu.

Naime, studija provedena na Sveučilištu Illinois pokazala je da svađa s partnerom može biti okidač za snažnu, fizičku bol.

Istraživanje je trajalo dva desetljeća, tijekom kojih su na pet godina pozivali bračne parove da stanu pred kamere. Dok su se ispitanici prepirali sa svojim drugim polovicama, stručnjaci su proučavali njihove izraze lica, analizirali ton glasa i govor tijela. Zatim su ih ispitivali o njihovom zdravstvenom stanju.

Studija je pokazala da je čak 80 posto muškaraca koji su se tijekom rasprave s partnericom ljutili razvilo simptome kardiovaskularnih bolesti - bol u grudima, ubrzan rad srca, kratak dah.

Zaključili su da tijekom prepiranja raste krvni pritisak i povećava se broj otkucaja srca, što tijekom godina ostavlja posljedice na zdravlje i povećava rizik od kardiovaskularnih problema.

Muškarci koji su tijekom prepirki izbegavali kontakt očima i navodno nisu primećivali partnericu osećali su napetost u mišićima i bolove u leđima. Gotovo polovica ispitanih imala je ove simptome, za razliku od onih koji su emocionalno otvoreniji.

Stoga - naučite rješavati nesuglasice manje bučno i žučno, dobro je za zdravlje.

07.09.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh