Ljeto je vrijeme za bezalkoholno pivo
Iako zvuči kao svetogrđe, i pravi bi pivopije trebali ljeti malo razmisliti o izboru sadržaja omiljene krigle
Pivo je u mnogim istraživanjima dokazalo svoju vrijednost za ljudski organizam, naravno, pod uvjetom da ga konzumirate u količinama koje bi se mogle nazvati razumnima bez obzira na to koliko ste baždareni.
Za početak, gasi žeđ, no nakon treće je već i izaziva, pa bi tu negdje trebalo povući crtu. Kvalitetan je izvor minerala (kalija, cinka, fosfora, natrija, magnezija ...), vitamina skupine B i određenih aminokiselina i flavonoida, toliko spominjanih antioksidansa.
Kvasac i hmelj, kao glavni sastojci, snaže nokte i kosu, a otopljene tvari i plinovi daju mu antibakterijska svojstva.
Znalci će i sami priznati da su prva piva koja su proizveli Sumerani puno bliža bezalkoholnim, jer je postotak alkohola bio ispod 0.4%, a zna se da su ga Egipćani koristili za okrjepu tijekom gradnje piramida.
No, i bezalkoholna piva imaju mnoštvo korisnih učinaka, naročito bioaktivne tvari poput polifenola i humolina, antioksidansa i protuupalnih spojeva koji sprječavaju prijevremeno starenje, a u običnom pivu ne mogu toliko doći do izražaja zbog sadržanog alkohola.
Ne manje važan je i utjecaj sunca na organizam natopljen alkoholom, koji može biti poguban u puno više slučajeva nego što je to, recimo, tijekom zime.
Stoga, prije nego što napunite omiljenu kriglu, razmislite o tome da bi u njoj ipak u ovim vrelim danima trebala biti piva bez alkohola.
Novi komentar