« Život
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
EHHH...

Ljetno računanje vremena počinje ovaj vikend

Prelazak na ljetno računanje vremena, odnosno na zimsko bio je motiviran prvenstveno ekonomskim razlozima, odnosno uštedom energije... barem su tako tvrdili

Ljetno računanje vremena od nedjelje
Ljetno računanje vremena od nedjelje (Arhiva)
Više o

ljetno računanje vremena

,

pomicanje sata 2019

Ljetno računanje vremena i ove godine počinje kao i uvijek - posljednji vikend u ožujku. U noći sa subote na nedjelju, odnosno s 30. na 31. ožujka, u dva sata ujutro pomaknut ćemo kazaljke za sat u naprijed, odnosno namjestit ih na tri sata. 

Na taj način odreći ćemo se jednog sata sna, no dobiti puno više sunčanih sati u narednih pola godine. Prelaskom u proljeće pa u ljeto sunce ranije izlazi i kasnije zalazi.

No, praksa pomicanja sata neće još dugo biti na snazi. Europska unija donijela je direktivu o ukidanju pomicanja sata koja stupa na snagu 1. travnja 2021. godine, odnosno zadnje pomicanje sata na zimsko računanje bit će u listopadu 2021. godine.  Države članice će same odlučiti žele li biti na ljetnom ili zimskom vremenu. 

Prelazak na ljetno računanje vremena, odnosno na zimsko bio je motiviran prvenstveno ekonomskim razlozima, odnosno uštedom energije

Razvojem tehnologije nestalo je potrebe za pomicanjem kazaljki na satu, a negativne posljedice te prakse došle su u prvi plan.

Naime, manipuliranje s vremenom, odnosno pomicanje sata ima posljedice na zdravlje živih bića pa tako remeti bioritam životinja i izaziva poremećaj cirkadijskog ritma kod ljudi, što rezultira poremećajima u spavanju, kroničnim umorom i padom imuniteta. 

28.03.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh