« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
SAMO PRIRODNO

Ljekovite biljke kojima ćete zamijeniti lijekove

Znate li da cimet nije samo začin, on ima slična svojstva kao inzulin i pomaže pri normalizaciji šećera, a rhodiolom roseom pobijedit ćete loše učinke stresa

Fotografija vijesti
Više o

cimet

,

ljekovito bilje

,

južna zora

,

MTV nagrade

,

MTV European Music Awards

,

30 Seconds to Mars

,

MTV EMA

,

Selena Gomez

,

Adam Lambert

,

afera MOL

Bobice goji (Lycium barbarum) travari nazivaju „sretne bobice“ zato što kažu da se čovjek dobro osjeća kada ih redovito konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma. Travari Kine, Tibeta i Indije koristili su ovu biljku tisućama godina. Smatra se da bobice goji produžuju život i poboljšavaju zdravlje. Bogate su antioksidansima, poboljšavaju imunitet i cirkulaciju te štite jetru. U tradicionalnoj kineskoj medicini bobice se jedu sirove, piju kao čaj ili tekući ekstrakt.

Rhodiola rosea - biljka koja prirodno raste u sjevernoj Aziji, a u medicinske svrhe koristi se njezin korijen. Ima višestruke koristi, kao što su povećanje izdržljivosti, kondicije, poboljšava mentalnu bistrinu i koncentraciju, imunološki sustav, kao i seksualne funkcije. Povijest korištenja u medicinske svrhe duža joj je od 2000 godina. Kinseki carevi slali bi ekspedicije u planine kako bi nabavili rhodiolu za potrebe kraljveske palače.

U bivšem Sovjetskom Savezu nekoliko generacija istraživača radilo je na istraživanju kemijskih, farmakoloških i medicinskih svojstava biljke Rhodiola rosea, a brojni znanstveno – istraživački radovi o ovoj biljci jedinstvenih svojstava ostali su desetljećima dugo čuvana tajna. Naime, Rhodiola rosea bila je glavni oslonac mentalne i psihičke izdržljivosti sovjetskih astronauta i olimpijskih šampiona, te najvišeg državnog vrha. Padom željezne zavjese i ostatak svijeta mogao se upoznati sa ovom biljkom i njenim čudesnim svojstvima.

Odoljen ili valerijan - osnovne tvari važne za biološko djelovanje su valepotrijati koji se nalaze u podzemnim djelovima biljke. Aktivne tvari u biljci djeluju umirujuće, te pomažu kod nesanice, nemira, tjeskobe. Pacijenti koji su uzimali ekstrakt korijena ove biljke brže su tonuli u san, rjeđe su se budili u toku noći, a ujutro nakon ustajanja nisu se osjećali umorno i omamljeno. Odoljen ublažava simptome stresa, razdražljivost, nervozu, preveliku psihičku aktivnost, pomaže kod epilepsije, astme, napadaja panike... Pomaže osobama koje se teško isključuju od svakodnevnih briga. Čaj od odoljena uspiješno se koristi kod svih živčanih bolesti.

Isusova kruna ili pasiflora - za liječenje se koristi cijeli nadzemni dio biljke za vrijeme cvatnje. Pomaže kod nesanice, prenapornog intelektualnog rada, neurastenije i drugih živčanih poremećaja te uspješno pomaže liječenju alkoholizma jer izvrsno smiruje. Osim nesanice, djeluje kod psihičke prenadraženosti, brige, neraspoloženja. Pasiflora poboljšava cirkulaciju, regulira visoki krvni tlak izazvan psihogenim uzrocima te ublažava simptome PMS-a i probleme u menopauzi jer otklanja grčeve i spazam glatke muskulature.

Kopriva - raste u Europi, Africi, Aziji i Sjevernoj Americi. Kopriva se još u Grčkoj koristila za masažu protiv reumatskih bolova, pa odatle u narodu udomaćeno neobaziranje na njeno žarenje prilikom nasumičnog dodira. Kopriva utječe na izmjenu tvari i u organizmu potiče izlučivanje probavnih sokova te olakšava metabolizam masti. Sadrži puno klorofila, minerala (kalcija, kalija, željeza i fosfora) i vitamina (C i A). Flavonoidi koje sadrži pozitivno djeluju na naš organizam, ekstrakt korijena koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Osim toga dobra je i za prostatu.

Kava kava - biljka kava-kava sve više privlači pozornost zbog svojega dobrog anksiolitičkog učinka. O njoj se govori kao o superbiljki jer bi možda mogla zamijeniti benzodiazepine.Naime, dok benzodiazepini mogu izazvati ovisnost, dovesti do smetnja pamćenja i pogoršati depresiju, dotle kava-kava utklanja anksioznost, poboljšava raspoloženje i kognitivne funkcije, a sve to bez razvoja ovisnosti. Istraživač na otoku Fiji, Levin, još je davne 1884. godine zapazio da kava-kava ˝bistri um i izoštrava mentalne sposobnosti". Naime, korijen biljke kava-kava na pacifičkim se otocima tisućljećima rabi za pripremu napitka uz tradicionalni religiozni obred koji umiruje i opušta.

Konopljika - Ova biljka osbit je korisna za ženske probleme. Konopljika ne sadrži hormone, a njeno djelovanje se temelji na smanjenju lučenja prolaktina putem dopaminergičkih neurona, čime uspostavlja ravnotežu progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu - smanjuje estrogen, FSH i prolaktin, a povećava progesteron. Drugim riječima pomaže prilikom pms, menstrualnih ciklusa, a neki čak smatraju da liječi neplodnost kod žena.

Vražja kandža - iz južnoafričkih pustinja dolazi biljka ružnog imena Vražja kandža (lat. Harpagophytum procumbens) čiji je korijen mnogim ljudima ublažio tegobe s kostima i zglobovima. U 19 st. kolonijalisti su je donijeli u Europu, gdje je postala popularno sredstvo protiv artritisa. Istraživanjem njezihih aktivnih sastojaka utvrđeno je da sadrži tvar harpagozid koja smanjuje upalne procese u zglobovima na način da potiče uklanjanje toksina nakupljenih oko zglobova.

Za razliku od antireumatika koji se često koriste u liječenju artritisa i osteoartritisa s ciljem smanjenja bolova ali koji isto tako mogu i oštetiti hrskavicu te uzrokovati nadražaj crijeva i krvarenje, vražja kandža štiti hrskavicu, podmazuje zglobove te također smanjuje bolove i povećava pokretljivost zglobova i to bez nuspojava. Redovitom primjenom vražje kandže potreba za lijekovim protiv bolova se smanjuje.

Cimet - ovaj poznati začin može biti puno više od poboljšivača okusa. Prvi su ga otkrili već stari Egipćani. Studije su pokazale da cimet ima slična svojstva kao inzulin, stoga pomaže ragulaciji i stablilizaciji šećera u krvi. Otkriveno je da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Po ajurvedskim tradicijama, cimet se također koristi za poboljšanje probave i cirkulacije te za olakšanje simptoma prehlade. 

Po ajurvedskim tradicijama, cimet se također koristi za poboljšanje probave i cirkulacije te za olakšanje simptoma prehlade. Upotrebljava se i za kontrolu šećera u krvi i jačanje konstitucije, liječenje artritisa, menstrualnih grčeva, obilnih krvarenja tijekom mjesečnice.

28.08.2011. 19:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh