« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SAMOBOR:

Ljekovita zbilja - sajam ekološke proizvodnje

Ljekovita zbilja" ove je godine okupila proizvođače i prerađivače ekološke kozmetike i raznih drugih pripravaka od ljekovitog i aromatičnog bilja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ljekovito bilje

,

sajam ekološke proizvodnje

,

ljekovita zbilja

,

Samoborski sajam

U Samoboru se održava Sajam ljekovitog bilja, ekoloških poljoprivrednih proizvoda i hortikulture "Ljekovita zbilja", na kojem je svoje proizvode predstavilo 16 proizvođača - braniteljskih zadruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te "Učenička zadruga" Centra za odgoj i obrazovanje Lug-Bregana.

Sajam, kojega organizira Pučko otvoreno učilište u Samoboru, centralna je manifestacija tjedna posvećenog Planetu Zemlji pod sloganom "I ja mogu spasiti svijet".

"Ljekovita zbilja" ove je godine okupila proizvođače i prerađivače ekološke kozmetike i raznih drugih pripravaka od ljekovitog i aromatičnog bilja.

"Ekološka proizvodnja ljekovitog bilja zapošljava sve više ljudi. Cijele obitelji mogu od nje živjeti i to s proizvodnjom na malim površinama. Pučko otvoreno učilište u Samoboru prvo je počelo s obrazovnim programima za proizvođača i prerađivača. Od 2003. za takvu smo proizvodnju osposobili nešto manje od 200 polaznika", rekla je voditeljica obrazovnih programa Itana Bukovac.

Posjetitelji Sajma "Ljekovita zbilja" mogu vidjeti kako se destilira eterično ulje te razne ljekovite proizvode od lavande, matičnjaka, smilja, kadulje, ružmarina, lovora i drugog bilja. Mogu se vidjeti jastuci protiv nesanice, ljekoviti eliksiri i melemi protiv stresa i depresije, likeri od lavande, sapuni od ljekovitog bilja i 23-karatnog zlata te prirodna kozmetika.

Sadnice mažurana, nevena i lavande, jabučni ocat iz starinskog voćnjaka te razne ukrasne vrtne proizvode predstavljaju učenici organizirani u zadrugu iz obližnjeg Centra za odgoj i obrazovanje Lug-Bregana.

Braniteljska zadruga SB-Samobor predstavlja svoju proizvodnju sjemena ljekovitog bilja, proizvode od kupina (vino, pekmez, liker ) te uzgoj trajnog ukrasnog bilja. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Čorić koje vodi osoba s tjelesnim invaliditetom, predstavlja svoje ljekovite proizvode poput melema i ljekovitih kapi.(hina/metro-portal)

24.04.2010. 15:35:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh