« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
ZEZATE NAS?!

Lijenost je dobra jer - produžava život?!

Nova znanstvena istraživanja pokazala su da je lijenost jedan od načina kako možete produljiti život - no nemojte se baš uhvatiti za to

E, sad ću živjeti sto godina!
E, sad ću živjeti sto godina! (Arhiva)
Više o

metabolizam

,

lijenost

,

dugovječnost

,

metabolička stopa

Dobre vijesti za sve one koje se može nazvati lijenčinama (iako se oni vjerojatno brane da samo "pomno planiraju") - nova znanstvena istraživanja pokazala su da je lijenost jedan od načina kako možete produljiti život

Naime, znanstvenici su otkrili da su vrste s bržim metabolizmom sklonije izumiranju od onih koje su malo lijenije.

Ovo istraživanje dolazi zahvaljujući otkrićima objavljenima ovog tjedna u časopisu Journal of Proceedings of the Royal Society B: Biološka znanost, koja jesu ukazivala na to da lijenost može poboljšati izglede za preživljavanje.

Proučavanjem mekušaca, tim stručnjaka je utvrdio da su vrste s niskim potrošnjama energije preživjele mnogo duže od onih koje su imale veću potrošnju energije. U priopćenju je Luke Strotz, postdoktorski istraživač Instituta za bioraznolikost Sveučilišta u Kansasu i Prirodoslovnog muzeja, izjavio: 

"Oni koji imaju niže zahtjeve za održavanjem energije vjerojatnije će preživjeti od onih organizama s višom stopom metabolizma." Znanstvenici se sada nadaju da mogu primijeniti ovo istraživanje u istraživanju drugih vrsta koje su u opasnosti od izumiranja u nadi da će zadržati dugovječnost.

Iako istraživanje navodi da postoje brojni razlozi zašto određene vrste imaju veću opasnost od izumiranja od drugih, otkriće da metabolizam igra ulogu u preživljavanju pomaže poboljšati točnost određivanja vjerojatnosti izumiranja.

Međutim, metabolička stopa se smatra manjim faktorom za vrste koje pokrivaju veliki broj staništa i ekosustava, no veza između metabolizma i izumiranja češća je kod bića s niskom raspodjelom energije.

No, bez obzira na sve to, ne preporučujemo vam da se sada uvalite u kauč i odlučite tako živjeti jaako dugo...

02.09.2018. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh