« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
BLAGDANSKE FEŠTE

Lijekovi protiv mamurluka - stvarnost ili mit?

Niti jedan savjet za liječenje mamurluka nakon pijane noći nema medicinsku podlogu, ali znači li to da nam zbilja ništa ne može pomoći?

(Romina N McGuinness/MWN)
Više o

alkohol

,

mamurluk

,

pijanstvo

,

Rachel Vreeman

,

Adam Carroll

Najbolji lijek za mamurluk koji je dosad pronađen jest: ne dopustite si da uopće budete mamurni. Drugim riječima, ostavite se alkohola. Profesori Rachel Vreeman i Adam Carroll s Medicinskog sveučilišta u Indiani tvrde da su lijekovi protiv mamurluka obični medicinski mitovi.

''Istraživali su se brojni lijekovi, ali nema nikakvog dokaza da ijedan od njih djeluje. Za niti jedan 'lijek' do sada nije se pokazalo da ima pozitivan učinak na prevenciju ili liječenje mamurluka. Svi imaju neki lijek u koji se kunu da djeluje, ali kad govorimo o medicinskim činjenicama, nitko ništa ne može dokazati'', kaže Vreeman.

Što savjetuje prof. Vreeman? Pijte umjereno, ili u potpunosti izbjegavajte alkohol, budući da znamo da se mamurluk povećava s povećanjem količine alkohola koju popijemo.

''Ako dehidrirate pijte puno vode, ako vas boli glava popijte tabletu protiv bolova. Ali nema pravog lijeka'', zaključuje Vreeman. Dakle, što se tiče alkohola izgleda da se mora ići na sve ili ništa.

Ako ste se u vrijeme blagdana ipak odlučili na ono 'sve', bez obzira na posljedice u vidu mamurluka, savjetujemo vam kako se s njim nositi (nemamo lijek, ali možda vam barem neki od savjeta pomogne).

Korak 1: tijekom (kobne) večeri

Alkohol tamnije boje poput crvenog vina ili viskija sadržava visoke razine spojeva za koje se vjeruje da pogoršavaju mamurluk. Zato bolje pijte votku ili bijelo vino.

Nakon svakog alkoholnog pića popijte čašu vode. To će usporiti potrošnju vaše energije, isprati toksine i spasiti vas od dehidracije. Izbjegavajte i gazirana pića jer ona ubrzavaju apsorpciju alkohola u krvotok.

Važno je i nešto pojesti, pogotovo jelo koje sadrži masnoće, proteine ili ugljikohidrate. Masnija hrana sadrži hormon koji odgađa pražnjenje želuca, što znači da će alkoholu trebati duže da se 'probije'.

Korak 2: jutro poslije

Spavanje, spavanje i spavanje. Dobar san pomoći će vašem tijelu da se oporavi.

Nakon dobrog sna, važno je u tijelo unijeti dovoljno vitamina. Jest da je to već klišej, ali vitamin C zaista će utjecati na vaše raspoloženje i učiniti vas budnijima.

Alkohol je diuretik, pa ćete se vjerojatno probuditi s glavoboljom, a i dehidrirat ćete. Dakle - još vode!

Nakon sna, vitamina i vode, vrijeme je i da nešto konkretno pojedete. Doručak (ili ručak) dobra je odluka, iako se možda vaš želudac s time neće složiti. Fini sendvič i čaša voćnog soka vratit će razinu šećera u krvi u normalu. Hrana također ubrzava vaš metabolizam dopuštajući tijelu da se riješi alkohola puno brže.

Iako možda zvuči kao nemoguća misija, pomoći će vam ako izađete na zrak u laganu šetnju. Zato protresite mišićima i napunite pluća zrakom (svježim, ako je moguće).

I na kraju mali savjet za ljubitelje kofeina. Iako će vas šalica kave razbuditi, ona je i moćan diuretik koji će pospješiti gubitak tekućina. Budući da ste već dehidrirani od protekle noći, morate svom tijelu osigurati dovoljno tekućine, a kava nije dobar način za to.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
18.12.2009. 17:19:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh