« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
PAZITE

Lijekovi i hrana se ne bi trebali piti zajedno

Već je poznato da određene vrste lijekova nije dobro kombinirati, ali postoje i namirnice koje ne bi trebalo kombinirati s nekim lijekovima

Oprezno s lijekovima i hranu
Oprezno s lijekovima i hranu (Arhiva)
Više o

hrana

,

lijekovi

Prije započinjanja nove terapije, trebalo biste se savjetovati s liječnikom kada su u pitanju namirnice koje bi eventualno mogle poništiti djelovanje lijekova koje uzimate ili dovesti do negativnih učinaka.

Grejp

Ovaj agrum mijenja način na koji određene ćelije u crijevima prihvaćaju i prenose lijekove kroz tijelo.  Po negativnom utjecaju na čak 50 vrsta lijekova, grejp je na prvom mjestu kao namirnica koju bi trebalo izbjegavati kada uzimate određenu terapiju.

Nekima oslabi djelovanje, nekima pojača. Najčešće su u pitanju lijekovi protiv alergija, lijekovi za tlak i lijekovi za snižavanje razine kolesterola u krvi. Konzultirajte se s liječnikom.

Mlijeko

Mlijeko otežava djelovanje nekih anitibiotika u tijelu. Glavni krivci za to su minerali u mlijeku, poput magnezija i  kalcija, kao i protein kazein.

Kada uzimate antibiotike trebalo biste se savjetovati s liječnikom i koje namirnice biste trebali izbjegavati, iako je to uvijek naglašeno u uputstvu za uporabu koje ide uz lijek.

Čokolada

Ova omiljena namirnica, posebno crna čokolada, mogla bi da oslabiti djelovanje lijekova koje uzimate, prije svega onih za smirenje ili za spavanje.

Također, čokolada može pojačati učinak određenih stimulansa, na primjer metilfenidata. Ukoliko liječite depresiju MAO inhibitorima, u kombinaciji s čokoladom, ovaj bi lijek mogao povisiti krvni tlak do opasnih vrijednosti.

Alkohol

Pića koja sadrže alkohol općenito bi trebalo izbjegavati, a ako uzimate lijekove za srce ili one za regulaciju visokog pritiska, alkohol bi mogao u potpunosti poništiti njihovo djelovanje.

Također, može iznad sigurne granice pojačati djelovanje nekih drugih lijekova i izazvati nuspojave.

Kava

Kava može oslabiti djelovanje antipsihotika i pojačati učinak i nuspojave nekih drugih lijekova.

Na toj listi nalaze se aspirin, zatim neki lijekovi za liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija, ali i neki inhalatori za bolesti dišnih puteva.

Također, kava može otežati iskorištavanje željeza koje ste unijeli u organizam.

Vitamin K

Ako uzimate antikoagulanse, koji služe za sprječavanje nastajanja krvnih ugrušaka, vodite računa o tome koliko vitamina K unosite u organizam. Ovaj vitamin može smanjiti učinak lijeka i tako povećati opasnost od nastajanja krvnog ugruška.

Kupus, brokula, kelj, peršin, špinat i banane najveći su izvori ovog vitamina. 

Ginko biloba

Pojedini ljudi uzimaju preparate na bazi ove biljke kako bi liječili ili spriječili visok krvni tlak, demenciju, tinitus i brojna druga stanja, iako ne postoje znanstveni dokazi o njegovoj djelotvornosti.

S druge strane, ginko može oslabiti djelovanje lijekova kojima se pod kontrolom drže epileptični napadi.

12.06.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh