« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Lijek za dijabetes povezan sa smanjenim rizikom za rak dojke

Žene koje su koristle lijek za dijabetes metformin imaju manji rizik od raka dojke

(Shutterstock )
Više o

rak dojke

,

liječenje raka

,

liječenje raka dojke

,

metformin

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Diabetes Care dodatno je potvrdilo da metformin, dostupan lijek koji se često koristi za liječenje dijabetesa tipa 2 može imati anti-kancerogene učinke.

Brojne su epidemiološke studije zaključile da među osobama koje imaju dijabetes tipa 2, a uzimaju metformin, ima općenito manje oboljelih od određenih vrsta raka.Također nedavno provedeno istraživanje na miševima potvrdilo je da dodavanje metformina kemoterapiji lijekom doxorubicinom čini liječenje raka dojke učinkovitijim.

Istraživači sa Sveučilišta Harvard trenutno provode veliko kliničko istraživanje kojim se provjerava može li uporaba metformina nakon standardnog liječenja za rani rak dojke pomoći u prevenciji ponovne pojave raka.

U novom su istraživanju znanstvenici zaključili da kod više od 1.400 žena u Ujedinjenom Kraljevstvu koje koriste lijekove za dijabetes tipa 2, one koje su uzimale metformin više od pet godina imaju 56 posto manju šansu da obole od raka dojke od žena koje nisu uzimale metformin.

Drugi lijekovi za dijebetes koji se uzimaju na usta, kao i inzulin nisu pokazali nikakvu vezu s rizikom od raka dojke. 

22.04.2010. 09:09:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh