« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Liječnici popustili pristiscima

Liječnici obiteljske medicine u Rijeci od ponedjeljka će naplaćivati participaciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

participacija

,

liječnici

,

liječnici obiteljske medicine

Liječnici obiteljske medicine Primorsko-goranske županije najkasnije od ponedjeljka krenut će u sustav naplaćivanja participacije, dogovoreno je u Rijeci na današnjem sastanku ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića s predstavnicima liječnika primarne zdravstvene zaštite Primorsko-goranske županije.

Ministar Milinović i predstavnici liječnika obiteljske medicine Primorsko-goranske županije usuglasili su se da će u prijelaznom periodu od tri mjeseca ekspertni tim pratiti reformu zdravstva, posebice reformu primarne zdravstvene zaštite, te pristupiti korekcijama ako to bude potrebno, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Kako se navodi, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje će već u siječnju isplatiti veću glavarinu liječnicima primarne zdravstvene zaštite od one u prosincu 2008., te će učiniti sve da se osiguraju sredstva za opremanje primarne zdravstvene zaštite tijekom godine, a radi dodatnoga rasterećenja sekundarne zdravstvene zaštite.

Predstavnici Koordinacije hrvatske obiteljske medicine izrazili su nezadovoljstvo mjerama zdravstvene reforme koje zadiru u postojeći sustav financiranja primarne zaštite, zbog čega im je zajamčeno 80 posto sadašnjeg iznosa glavarine te su krajem prosinca 2008. najavili da od 1. siječnja ove godine u znak prosvjeda neće od građana početi naplaćivati 15 kuna participacije, kao i da su spremni su organizirati i druge akcije građanskoga neposluha.

Inicijativni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine najavio je pak da će u srijedu, 7. siječnja, održati konferenciju za novinare na kojoj će se osvrnuti na aktualne događaje u tijeku provedbe reforme zdravstva te predstaviti svoje pozicije iz pregovaračkoga prijedloga za Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. (hina/metro-portal)

05.01.2009. 18:37:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh