« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
reakcija

Liječnici građanskim neposluhom protiv Milinovića

Fotografija vijesti
Više o

Darko Milinović

,

obiteljska medicina

,

dr. Mario Malnar

Nezadovoljni mjerama zdravstvene reforme koje zadiru u postojeći sustav financiranja primarne zaštite, zbog čega im je zajamčeno 80 posto sadašnjeg iznosa glavarine, predstavnici Koordinacije hrvatske obiteljske medicine najavili su da od 1. siječnja iduće godine u znak prosvjeda liječnici neće od građana početi naplaćivati 15 kuna participacije, a spremni su organizirati i druge akcije građanskog neposluha.

"Za sada nećemo prikupljati participaciju jer smatramo da je to reket na građane i da time liječnik postaje poreznik za državu, a ne osoba koja pacijenta liječi", izjavio je u ime Koordinacije obiteljski liječnik dr. Mario Malnar nakon sastanka s ministrom zdravstva dr. Darkom Milinovićem u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Predstavnici Koordinacije svoje su nezadovoljstvo danas željeli izraziti na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a na kojoj su donošeni provedbeni akti reforme te prihvaćeni novi uvjeti ugovaranja primarne zaštite za iduću godinu. Pošto im je u prvom pokušaju ulazak na sjednicu zabranio predsjednik Upravnog vijeća dr. Stjepan Bačić, u dvoranu su ušli u drugom pokušaju praćeni novinarima. Osim novinarima, svoje su stavove uspjeli iznijeti i ministru Milinoviću.

On je pak nakon sastanka izjavio da će se s predstavnicima Koordinacije još jednom sastati do 10. siječnja, odnosno prije početka sklapanja novih ugovora za obavljanje djelatnosti u 2009. godini.

Milinović je rekao da će se s reformom primarne zaštite ići oprezno te da će u prva tri mjeseca provedbe biti moguće stvari i poboljšati bude li potrebno. Dodao je kako je za primarnu zaštitu u idućoj godini predviđeno 200 milijuna kuna više za plaće, što znači da će za 6 posto porasta plaća biti povećane i glavarine.

Ministar je istaknuo kako je novi model ugovaranja prihvatio u ime svih službeni predstavnik primarne zaštite, te da neće dozvoliti da se bilo kakvi prosvjedi prelamaju preko leđa pacijenata.

U Koordinaciji liječnika primarne zaštite smatraju da je primarna zaštita "na koljenima" te su nezadovoljni što kod reformi nisu uzeti u obzir i njihovi prijedlozi.

Dr. Malnar ističe kako je sadašnji sustav ustrojen tako da egzistencija liječnika ovisi o uskraćivanju prava pacijentima, odnosno na načelu da će liječnik dobiti plaću ako pacijenta zakine u bolovanju, lijekovima ili u upućivanju na dijagnostiku i konzilijarni pregled.

Nezadovoljni su zbog starosti opreme na kojoj rade i 15-godišnjim neulaganjem u primarnu zaštitu te održavanje domova zdravlja.

Inače, ministar Milinović izvijestio je da se danas sastao i s ravnateljima 66 bolnica kojima su limiti od 1. siječnja 2009. godine povećani za 6 posto koliko iznosi i rast plaća u zdravstvu u idućoj godini. Udio plaća u limitima sada iznosi od 70 do 75 posto, a u ožujku je iznosio više od 90 posto, rekao je MIlinović.

30.12.2008. 18:35:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh