« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
WOW!

Libra opasnost po centralne banke?

Vodeće središnje banke u svijetu i regulatori izravno će nadzirati novu Facebookovu valutu i sustav plaćanja kako bi bila sigurna i kako ne bi postojala mogućnost pranja novca ili financiranja terorizma

Libra brine centralne banke
Libra brine centralne banke (Arhiva)
Više o

Facebook

,

kriptovaluta

,

libra

Facebookova kriptovaluta libra prenijet će veći dio kontrole nad monetarnom politikom sa središnjih banka na privatne tvrtke, upozorio je u petak u Financial Timesu suosnivač tvrtke Chris Hughes.

„Ako globalni regulatori odmah nešto ne poduzmu, uskoro bi moglo biti prekasno", naglasio je Hughes u autorskom prilogu objavljenom u FT-u.

Korporacije koje će nadgledati novu valutu nadredit će svoje privatne interese - dobit i utjecaj - javnom interesu, upozorio je.

U Facebooku nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom tih tvrdnji.

Taj je div u segmentu društvenih medija u utorak objavio da planira lansirati kriptovalutu libru, udružujući snage s 28 partnera u projektu Libra Association sa sjedištem u Ženevi, koji će upravljati novim digitalnim novcem, planiranim za prvu polovinu iduće godine.

Hughes, bivši cimer izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga, pozvao je početkom svibnja u komentaru za New York Times na podjelu kompanije na tri dijela, što su u Facebooku odbili.

Guverner britanske središnje banke Mark Carney kazao je u danas emitiranom razgovoru za BBC da će vodeće središnje banke u svijetu i regulatori izravno nadzirati novu Facebookovu valutu i sustav plaćanja kako bi bila sigurna i kako ne bi postojala mogućnost pranja novca ili financiranja terorizma.

„Ili će biti sigurna ili neće ni biti uvedena. Mi, Fed (američka središnja banka), sve vodeće središnje banke u svijetu i regulatori, izravno ćemo je nadzirati", naglasio je Carney.

Francuska je u međuvremenu najavila osnivanje radne skupine u sklopu G7 koja će se baviti projektima lansiranja digitalnih valuta, uključujući Facebookovu libru.

Na čelu skupine bit će član upravnog vijeća Europske središnje banke Benoit Coeure, izjavio je danas guverner francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau.

Guverner njemačkog Bundesbanka Jens Weidmann upozorio je danas da bi virtualne valute mogle potkopati klasične banke ako postanu uvriježena alternativa bankovnim depozitima u konvencionalnim valutama.

"Mogle bi potkopati bankovno prikupljanje depozita i njihove poslovne modele", pojasnio je Weidmann. "To bi pak moglo poremetiti transakcijsko bankarstvo i posredovanje na financijskim tržištima", dodao je.

22.06.2019. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh