« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
SUMMIT

Libijski pobunjenici sa svjetskim liderima

Svijet je odlučio priznati libijske pobunjenike kao gospodare Libije, unatoč živom Gadafiju i borbenom sinu

Libijski pobunjenici dobivaju legitimitet
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

,

summit

,

pobunjenici

Čelnici pobune u Libiji, koji su s vlasti svrgnuli Moamera Gadafija, u četvrtak se u Parizu sastaju s predstavnicima svjetskih sila kako bi se dogovorili o obnovi i oporavku zemlje, točno 42 godine nakon što je bivši libijski vođa vojnim udarom došao na vlast u zemlji, prenosi Hina.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron ugostit će izaslanstva iz 60 zemalja svijeta i najvažnijih svjetskih organizacija. Predviđeni trosatni program sastanka usredotočit će se na pitanja političke i ekonomske obnove Libije, a zapadne sile nastojat će izbjeći greške počinjene u Iraku. Ipak, pregovori na marginama sastanka mogli bi na vidjelo iznijeti njihove želje da ugrabe razne poslovne prilike kada je riječ o libijskoj nafti i infrastrukturi.

Libija, zemlja s velikim rezervama sirove nafte najbolje kvalitete, pod Gadafijevom vladavinom ostala je iznimno nerazvijena. Nakon Gadafijeva svrgavanja s vlasti tijekom tjedna, na konferenciji koja se održava pod nazivom "Prijatelji Libije" omogućit će se Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) da se predstavi svijetu i uputi mu svoju poruku.

Predsjednik NTC-a Mustafa Abdel Džalil otvorit će poslijepodnevne pregovore tijekom kojih će iznijeti smjernice Vijeća, čiji je cilj donošenje novog ustava, održavanje izbora u roku od 18 mjeseci i pronalaženje načina da se izbjegne ponovno krvoproliće u zemlji. Zajedno sa Sarkozyjem i Cameronom navečer će održati konferenciju za novinare.

Uz europske i afričke lidere te predstavnike NATO-a, UN-a i EU-a pregovorima će prisustvovati i američka državna tajnica Hillary Clinton. I predstavnici Rusije i Kine, koji su se protivili NATO-ovoj intervenciji, također će biti prisutni.

01.09.2011. 09:50:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh