« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
KRAJ SPORA

Libija prihvatila ispriku SAD-a

Razumijem da su moja osobna stajališta shvaćena kao osobni napad na libijskog predsjednika, izjavio je P.J. Crowley, što su Libijci prihvatili

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

SAD

,

Libija

,

isprika

,

P.J. Crowley

,

diplomatski spor

Libija je u srijedu naznačila završetak diplomatskog spora sa SAD, izjavivši kako prihvaća ispriku za neumjesne izjave američkog dužnosnika i želi produbljivanje odnosa u svim područjima.

Libijsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je objavilo kako "prihvaća ispriku i izraze snažnog žaljenja koje je uputio State Department".

Ministarstvo "pozdravlja obnovu razmjene dužnosničkih posjeta između dviju zemalja i ustraje na razvoju dvostranih odnosa u svim područjima i unutar okvira uzajamnog uvažavanja".

Diplomatski spor nastao je nakon prošlomjesečnog govora libijskog vođe Moamera Gadafija u kojem je pozvao na "džihad" protiv Švicarske, s kojom je Libija u dugotrajnom sporu.

Riječ "džihad" često se prevodi kao "oružana borba", ali su libijski dužnosnici poslije rekli kako je Gadafi mislio samo na trgovinski embargo.

Glasnogovornik State Departmenta P.J. Crowley rekao je kako ga Gadafijev govor podsjeća na nekadašnje izjave libijskog vođe u kojima je, kako je rekao, "posvuda letjelo puno riječi i puno papira, ali ne i puno razuma".

Libija je na to odgovorila tako što je američkom otpravniku poslova u Tripoliju predala službeni prosvjed i potom upozorila američke energetske tvrtke, koje u Libiji imaju uložene milijarde dolara, kako će imati posljedica ako se američke vlasti ne ispričaju.

Crowley se u utorak u Washingtonu ispričao.

"Razumijem da su moja osobna stajališta shvaćena kao osobni napad na (libijskog) predsjednika", rekao je Crowley pred novinarima.

"Te izjave ne održavaju američku politiku i nije mi bila namjera njima vrijeđati. Ispričavam se ako su tako shvaćene", kazao je. (hina/metro-portal)

10.03.2010. 19:47:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh