« Život
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
DOSAD NEVIĐENE TEMPERATURE

LHC stvorio mini Veliki prasak - znači li to da Bog ne postoji?

LHC je uspio u stvaranju minijaturne verzije Velikog praska sudarajući atome olova

LHC - veliki akcelerator čestica
LHC - veliki akcelerator čestica (Getty Images)
Više o

Bog

,

LHC

,

Veliki prasak

,

atomi

,

sudaranje

Reakcija je stvorila temperature milijun puta veće od onih u središtu Sunca, a to nije postignuto od prvog milijarditog dijela sekunde nakon Velikog praska. Ovo bi trebalo uzrokovati da se atomske čestice poput protona i neutrona stope, stvarajući "juhu" materije koja se prije toga na Zemlji nije mogla vidjeti. Znanstvenici će proučavati čestice u nadi otkrivanja što atome drži zajedno i daje im njihovu masu.

Kolizije su stvorene ispaljivanjem iona olova - atoma s uklonjenim elektronima - ogromnom brzinom u suprotnim smjerovima. Kolizija ovih teških čestica uslijedila je nakon 7 mjeseci eksperimentiranja s razbijanjem protona - koji su 200 puta lakši od iona olova.

Dr. Davis Evan sa Sveučilišta Birmingham, koji je sudjelovao u eksperimentu objašnjava: "Doista smo impresionirani ovim postignućem. Kolizija je generirala najveće temperature ikad postignute u nekom eksperimentu. Proces se dogodio u sigurnoj, kontroliranoj okolini, dok su temperature dosezale vrijednosti preko 10 trilijuna stupnjeva - što je milijun puta toplije od središta Sunca. Pri ovim uvijetima čak se i protoni i neutroni tope i nastaje gusta masa poznata kao Quark-Gluon plazma. Proučavajući ovu plazmu, znanstvenici se nadaju naučiti više od "jakoj sili", jednoj od 4 fundamentalne sile prirode."

08.11.2010. 15:44:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh