« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
DU, DU, DU .... IMA NAM POMOĆI?

LHC aktiviran, eksperiment uspješan

Uspješno proveden prvi dio eksperimenta, skeptici i/ili paničari zasad demantirani

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

CERN

,

Božja čestica

,

Higgsov bozon

,

LHC

Tunelom dugačkim 27 kilometara protoni ispaljeni nezamislivom brzinom uspjeli su obići cijeli krug s dvije godine zakašnjenja zbog produljenja radova, problema pri konstruiranju i ostalih poteškoća uobičajenih za projekte ove magnitude.

Sedam milijardi eura vrijedan Large Hadron Collider, tunel na švicarsko-francuskoj granici kojim upravlja CERN trebao bi u slijedećim danima doći do odgovora o nastanku svemira, jer se žele postići uvjeti koji su vladali nakon Velikog praska.

Više od tisuću cilindričnih magneta služe kao ubrzivači čestica koje se trebaju međusobno sudarati kako bi se uspjeli postići željeni uvjeti. Dva su snopa protona poslana u suprotnim smjerovima brzinom bliskom brzini svjetlosti, i svake sekunde naprave oko 11.000 krugova po tunelu.

Eksperiment je zamišljen na način da se te dvije zrake protona počnu sudarati u blizini četiri velika detektora, koji bi trebali snimiti sudar. Želja znanstvenika je doći do tzv. „Božje čestice“, najsitnijeg građevnog dijela svemira koji bi se trebao pojaviti nakon sudara i proučiti njeno ponašanje.

Higgsov boson, kako je ime navedenoj čestici, predstavlja tek teoriju bez dokaza, s kojom se slaže većina fizičara, no tek sada postoji mogućnost dokazivanja da sićušna temeljna čestica stvarno i postoji.

Cijelu izgradnju, a pogotovo zadnje dane pred puštanje u probni rad pratile su kontroverze, a stvorila se i oporba u znanstvenim krugovima koja je tvrdila da će se na taj način stvoriti male crne rupe koje će zatim progutati cijelu Zemlju.

Kako se i Stephen Hawking okladio u 100 funti da do katastrofe neće doći, oporba se svela na par glasnih protivnika.

Uobičajeno za sve znanstvene projekte koji pomiču granice znanja, pojavila se i dovoljna količina teorija zavjere i fanatika koji prijete uništenjem, kako bi se izbjegla katastrofa.

Kako je današnji dio eksperimenta uspio, projekt se nastavlja po planu, pa će se prve čestice početi sudarati za par dana, a u punom bi pogonu LHC trebao biti za mjesec dana. (METRO)

10.09.2008. 12:11:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh