« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
NOVOSTI

LG želi webOS-a promovirati kao globalnu platformu

LG obećava da će čak i novi razvojni programer moći lako razumjeti kako funkcionira jer se temelji na Linuxu i dolazi s punom HTML5 i CSS3 podrškom

LG ima ambicije, nema što :)
LG ima ambicije, nema što :) (LG)
Više o

LG

,

webOS

LG je najavio open source verziju za webOS (OSE) namijenjenu daljnjem usvajanju izvan LG televizora, pametnih hladnjaka, satova itd. To ne znači da su otvorili izvorni kod. Samo žele pružiti zainteresiranim programerima i tvrtkama dio koda i razvojne alate za integraciju webOS-a u svoje proizvode.

LG obećava da će čak i novi razvojni programer moći lako razumjeti kako funkcionira jer se temelji na Linuxu i dolazi s punom HTML5 i CSS3 podrškom.

Podsjetimo, WebOS mobilni operativni sustav je HP je s vremenom licencirala tvrtka LG za LG. Tehnički, operacijski sustav sada je u vlasništvu tvrtke Qualcomm. Stvoren je od tvrtke Palm kao nasljednik Palm OS-a. Prvobitno je bio namijenjen PDA uređajima. Potom ga je licencirao HP i opremio sustavom neke jeftine tablete. Na kraju WebOS dolazi u vlasništvo LG-ja. Oni su ga optimizirali i dizajnerski prilagodili za svoje smart televizore.

Evo, mora se priznati, LG ima pametnu strategiju. Uspjet će poboljšati svoj operativni sustava uz pomoć programera trećih strana, te Nacionalne agencije za promicanje IT-a (NIPA) u Južnoj Koreji, koja je zapravo vladino tijelo. Već je dogovoreno da će prihvatit poslovne prijedloge startupova i na kraju odabrati najbolje prijedloge kako bi im pružili logističku i tehničku podršku.

Novi webOS Open Source Edition trenutno je dostupan na webosose.org.   

Piše: Sanja Ledinek
24.03.2018. 09:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh