« Kultura
objavljeno prije 13 godina
PRINCIPE DE ASTURIAS

Leonard Cohen dobitnik španjolske nagrade za književnost

Cohen je nagradu dobio za književno djelo koje je ostavilo traga na tri naraštaja u cijelome svijetu

Cohen
Cohen (Damir Krajac / CROPIX)
Više o

Principe de Asturias

,

Leonard Cohen

,

književna nagrada

Jedan od najutjecajnijih autora našeg vremena, Leonard Cohen, dobitnik je španjolske književne nagrade Principe de Asturias za 2011., prenosi Hina.

Nagrada mu je, kako se ističe u obrazloženju žirija, dodijeljena "za književno djelo koje je ostavilo traga na tri naraštaja u cijelome svijetu". "Protjecanje vremena, ljubavne veze, mistična tradicija istoka i zapada i život ispričan u formi beskonačne balade čine djelo koje se identificira s trenucima odlučujućih promjena na kraju 20. i početku 21. stoljeća", stoji u obrazloženju.

Leonard Cohen rođen je 1934. u Montrealu u obitelji židovskih emigranata. Diplomirao je književnost na sveučilištu McGill u Montrealu, a kao glazbenik prvi put se okušao u country-folk grupi The Buckskin Boys. Prvu zbirku poezije, napisanu uz potporu Canada Councila 1956., objavio je pod naslovom Let us Compare Mythologies, inspiriran španjolskim pjesnikom Federicom Garciom Lorcom.

Cohen, koji je široj javnosti možda najpoznatiji kao autor pjesmama Suzanne i Sisters of Mercy, prvi je roman napisao 1963. pod naslovom The Favourite Game. Godine 2006. objavljuje zbirku poezije, proze i crteža Book of Longing. Riječ je o prvoj zbirci poezije koja je dospjela na vrh ljestvice najbolje prodavanih knjiga u Kanadi. Prošle je godine objavio knjigu pod naslovom Poems and Songs.

Prošle godine nagradu je dobio Amin Maalouf, a među dosadašnjim dobitnicima ističu se Ismail Kadare, Margaret Atwood i Amos Oz.

Nagrada Principe de Asturias se, prema statutu Zaklade, dodjeljuje u osam kategorija za "znanstvena, tehnička, kulturna, društvena i humanistička postignuća pojedincima, institucijama ili skupinama". U skladu s time, za književnu nagradu Principe de Asturias mogu biti nominirani oni "čiji kreativan rad ili istraživanje predstavljaju pridonose svjetskoj kulturi na području književnosti ili lingvistike". Ove su godine za tu nagradu pristigle ukupno 32 kandidature iz cijeloga svijeta.

01.06.2011. 19:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh