« Život
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
HOTEL IZ SNOVA

Legendarni Savoy otvoren nakon obnove

Tri pune godine bile su potrebne za temeljitu obnovu jedne od znamenitosti Londona, hotela Savoy

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Stephen Fry

,

Sergio Canales

Novi lusteri od murano kristala, šampanj-bar ukrašen ornamentima u obliku zlatnih listića i kraljevski apartman u kojemu noćenje stoji 11.500 eura - sve je to dio legendarnog londonskog hotela Savoya, koji je u nedjelju ponovno otvoren nakon trogodišnje obnove u koju je uloženo 250 milijuna eura.

Prvi gost u obnovljenome Savoyu bio je britanski glumac Stephen Fry, koji je ondje stigao luskuznim Rolls Royceom. Uprava hotela dočekala ga je u velikom predvorju, koje je zadržalo art-deco interijerske karakteristike unatoč višegodišnjoj obnovi.

"Savoy nismo željeli izmijeniti, već samo restaurirati, nastojeći očuvati britansku baštinu", rekao je direktor prodaje Simon Gilkes.

U uglu u kojemu je tijekom Drugoga svjetskog rata svirao George Gershwin postavljen je šampanj-bar, ukrašen ornamentima u obliku zlatnih listića, koji vrijedi oko 40.000 eura. U hotelu je dograđeno 38 apartmana, među njima i kraljevski, koji izgleda poput male palače veličine 325 četvornih metara, a u kojemu noćenje stoji - 10.000 funta (oko 11.500 eura). Cjelokupni interijer i svih 268 soba zadržalo je starinski štih i tipičnu englesku patinu.

Savoy je prvi londonski de luxe hotel. Otvoren je 1889. u samom centru grada i prvi je hotel koji je imao opskrbu električnom energijom i prvo dizalo. Za London je Savoy poput Ritza za Pariz.

Tijekom godina ugostio je brojne slavne ličnosti kao što su Marlene Dietrich, Charlesa de Gaullea, Mariju Callas, Charlieja Chaplina, Claudea Moneta, Saru Bernhardt i mnoge druge. (hina/metro-portal)

11.10.2010. 08:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh