« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PREDSTAVLJANJE

Lee Scratch Perry & The Upsetters u Boogaloou

Uz predstavljanje Seasplash i Outlook festivala, 29. travnja nastupaju i velikani reggaea

Lee Scratch Perry
Lee Scratch Perry (Seasplash)
Više o

Lee 'Scratch' Perry

,

The Upsetters

,

Seasplash 2011

,

Outlook festival

Lee Scratch Perry opravdano nosi epitet jednog od najdugotrajnijih i najoriginalnijih reggae producenata i izvođača svih vremena. Započeo karijeru početkom 60-ih kao pjevač i inžinjer u Studio One (Kingston, Jamaica) u vlasništvu Sir Coxsone Dodda, dok su u njemu nastajali klasici Wailersa poput African Herbsman i Soul Revolution.

Njegova kreativnost koja graniči sa genijalnošću do punog izražaja dolazi kroz solo albume '70-ih godina, koju kroz različite dimenzije i na više razina nadalje održava do današnjih dana. Kao pionir reggaea Lee the Upsetter Perry surađivao je sa nizom antologijskih imena, od Heptonesa preko Skatalitesa do Clasha, a kao jedna od važnijih stvari pripisuje mu se kumovanje pri povezivanju Bob Marleya, Peter Tosha i Bunny Wailera sa Barnet Brothersima (Carleyem i Familymanom koji su činili jezgru tadašnjih the Upsettersa), što je rezultiralo stvaranjem najvećeg benda u povijesti reggae-a: Bob Marley & the Wailersa.

Lee Perry najzaslužniji je za revolucionarnu inovativnost kroz studijsko dub produciranje. Način na koji je prvi u povijesti koristio zvučne (echo, reverb, delay, itd.) efekte i rewind tehniku, otvorio je novu dimenziju u reggaeu, zarazio mase i ostavio neizbrisiv trag, te kroz nadolazeća razdoblja utjecao na mnoštvo producenata, autora i izvođača, što je sa lakoćom prepoznatljivo i u recentnim trendovima plesne i elektronske produkcije.

Prilici da ovu legendu vidite uživo pridodana je službena promocija najvećeg regionalnog i najvećeg europskog festivala koji prezentiraju stilove proizašle iz karipskih korijena i ine moderne pravce vezane uz bass glazbu i sound system kulturu:

9. Seasplash (21.-24.07., Monumenti, Pula) i 4. Outlook festivala (1.-4.09., Fort Punta Christo, Štinjan/Pula).

Prije i poslije koncerta večer će upotpuniti nastupi domaćih izvođača, stalnih suradnika predstavljenih festivala, sa velikim partyjem na 2 floora i stilovima u rasponu od tradicionalnih (reggae, dub, dancehall, itd.) do modernih (drum'n'bass, dubstep, breakbeat, itd.), unutar kojih se dobar dio pojavljuje inspiriran Lee Perryjevim radom ili barem kao posljedica njegova nasljeđa.

Ulaznice u prodaji od ponedjeljka 21.03. potražite u sistemu: Eventima - www.eventim.hr, Kamo.hr TICKET, Boogaloo Clubu - Grada Vukovara 68, Kingston record shopu - Radićeva 3, po cijeni od:

    * 120 kuna - fan price do 01.04.

    * 140 kuna - pretprodaja od 1.04.

    * na dan koncerta: 160 kuna

    * party na 2 floor-a nakon koncerta (od 00:00 h): 40 kuna
22.03.2011. 20:59:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh