« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
UPS!

“Ledenjak sudnjeg dana” jedva se drži za kontinent

Antarktičko ledeno tijelo nazvano ''Ledenjak sudnjeg dana'' moglo bi se otopiti daleko brže nego što se ranije očekivalo i tek se "noktima" drži za puno veću ledenu ploču

Neugodno...
Neugodno... (Arhiva)
Više o

ledenjaci

,

kontinent

Otapanje ledenjaka Thwaites, čija je površina otprilike jednaka veličini Floride, moglo bi podići razinu mora za do dva metra, upozoravaju znanstvenici. Upravo to, kao i činjenica da djeluje kao tampon između mora koje se zagrijava i mnogo veće ledene ploče Zapadne Antarktike, daje mu zloslutni nadimak.

Međutim, nova studija koju je provelo Sveučilište Južne Floride (USF), otkrila je da se ledenjak Thwaites topio mnogo brže u prošlim stoljećima nego što je primijećeno posljednjih godina, što znači da bi se sličan ubrzani tempo povlačenja mogao pokrenuti i u budućnosti.

Znanstvenici su do podataka došli koristeći podvodne dronove za mapiranje morskog dna ispod ledenjaka. Grebeni koje su mapirali su "poput otiska stopala" koji pokazuje gdje je prethodno bilo podnožje ledenjaka, navodi se u priopćenju za javnost.

To pokazuje da se u nekom trenutku u posljednjih 200 godina Thwaites smanjivao dvostruko brže nego što je primijećeno posljednjih godina, navodi se u priopćenju.

Thwaites se danas stvarno drži noktima i trebali bismo očekivati ​​velike promjene u malim vremenskim razdobljima u budućnosti, čak i na godišnjoj razini, kad se ledenjak povuče iza plitkog grebena u svojem koritu, rekao je dr. Robert Larter, morski geofizičar iz British Antarctic Surveyja, ujedno i autor studije.

11.09.2022. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh