« Ekosfera
objavljeno prije 10 dana i 4 sata
LOŠE...

Ledenjak Brewster ubrzano se otapa

Ledenjak Brewster na Novom Zelandu otopio se u protekle tri godine dovoljno da za to razdoblje osigura pitku vodu svom stanovništvu te države, objavio je u srijedu jedan od vodećih istraživačkih instituta

Sve su manji...
Sve su manji... (Arhiva)
Više o

otapanje ledenjaka

,

ledenjak Brewster

Znanstvenici procjenjuju da je Brewster na Južnom otoku Novog Zelanda izgubio 13 milijuna kubičnih metara leda od 2016. do 2019., objavio je Nacionalni institut za vodu i atmosferska istraživanja (NIWA).

Klimatolog AndrewLorrey rekao je da su Južne Alpe (planinski lanac Novog Zelanda) izgubile 15.9 bilijuna (tisuća milijardi) litara voda u 40 godina.

NIWA vjeruje da je riječ o količini koja bi pokrila potrebe Novozelanđana za pitkom vodom u 40 godina.

Svake godine znanstvenici iz NIWA-e provode krajem ljeta snimanje ledenog pokrova na više do 50 novozelandskih ledenjaka.

Lorrey je kazao da je pronađeno više snijega na ledenjacima ove godine nego u prethodne dvije, ali je upozorio da se to nikako ne može smatrati nekim oblikom oporavka.

Trebalo bi barem 20 do 30 godina kao što je bila ova "da počnemo tek razmišljati o tome može li se nedavno pretrpljena šteta početi popravljati", rekao je.

Štete koje su pretrpjeli manji ledenjaci od 2018. i 2019. ugrozili su ih do te mjere da im prijeti nestanak, kaže Lorrey.

Toplinski valovi i rekordne visoke temperature nanose težak udarac ledenom pokrovu, a pepeo zbog požara u australskoj divljini "zacrnio" je ledenjake, apsorbirao sunčevo zračenje i povećao potencijal za topljenje leda, upozorio je.

Oko 30 posto ledenog obujma Južnih Alpa, a to je oko 15,9 bilijuna litara vode, izgubljeno jeotkako su počela praćenja 70-ih godina, kaže Lorrey.

28.06.2020. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.06.2020. 12:22
    bad news zemlja se polako zagrijava..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh