« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
tekuće zlato

Ledena berba na kutjevačkim obroncima

Ne događa se svake godine temperatura dovoljno niska za uspješnu berbu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

ledena berba

,

Kutjevački vinogradi

,

traminac

Kutjevački vinogradari danas su na lokalitetu Hrnjevac na nadmorskoj visini od gotovo 400 metara počeli ledenu berbu grožđa sorte traminac.

Za ledenu je berbu ove godine ostavljeno ukupno osam hektara površine, od kojih se pet odnosi na traminac, a tri na graševinu.

Iako se u ledenoj berbi po hektaru površine može dobiti tek 600 litara vina, što je čak deset puta manje od jesenske berbe, ledena vina su vrhunac proizvodnje svake vinarske kuće, a takva vina izuzetno su cijenjena na tržištu, kaže glavni enolog Kutjeva Ivica Perak.

"Drago nam je što ovu godinu, u kojoj slavimo 777 godina vinogradarstva i vinarstva, započinjemo s ledenom berbom koja je došla nešto ranije nego inače pa možemo očekivati veće količine vina", rekao je Perak.

Tri dana minus sedam

Uvjeti za ledenu berbu traže da tri dana uzastopce temperatura bude sedam stupnjeva ispod nule.

U Kutjevu očekuju da će po hektaru dobiti oko 600 litara mošta, što su male količine ali se radi o vrlo visokoj kakvoći.

Vino iz ovogodišnje berbe neće se tako skoro naći na tržištu jer fermentacija može trajati i dulje od devet mjeseci, zbog visoke koncentracije šećera i kiselina.

Kutjevo više nema ledenih vina za prodaju na tržištu, iako su njihove cijene višestruko veće od cijena vina iz normalnih berbi.

Ledena berba nije samo perjanica vinogradarske proizvodnje već donosi i značajan profit, rekao je Perak najavljujući kako će krajem tjedna početi i ledena berba graševine. (hina/metro-portal)

07.01.2009. 14:50:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh