« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
MATERIJALNA ŠTETA

Led na Dunavu zadaje glavobolje Beogradu

Ledene sante koje plutaju Dunavom uništile su marinu kod Zemuna, potopile jedan brod, te otkačile brod-restoran kao i stotine drugih čamaca

Fotografija vijesti
Više o

Beograd

,

led

,

materijalna šteta

,

Dunav

Plutajući led na rijeci Dunavu, nastao nakon višednevnih veoma niskih temperatura, uništio je marinu kod Zemuna, potopio jedan brod te otkačio brod-restoran i više od stotinu čamaca i plovila vezanih na tom mjestu, izvješćuju u ponedjeljak mediji u Beogradu, javlja Hina.

Na razbijanju leda na Dunavu rade tri ledolomca, a iz Gradskog stožera za izvanredne situacije poručuju kako nisu ugroženi ljudski životi i infrastrukturni objekti u Beogradu.

Zbog leda se u nedjelju poslijepodne otkačilo i šest teglenica usidrenih malo iza ušća Save u Dunav, zbog čega je nakratko bio zatvoren most koji preko Dunava vodi od Beograda ka Pančevu. Kako javljaju mediji, pet teglenica prošlo je Pančevački most i led ih je zaustavio nekoliko kilometara nizvodno, kod mjesta Višnjice, a opasnost od leda postoji i dalje nizvodno prema Smederevu gdje je na nekim djelovima Dunav, kako se ističe, potpuno zaleđen.

Na današnjoj sjednici Gradskog stožera za izvanredne situacije rečeno je da ukupno pet teglenica, usidrenih iznad Pančevačkog mosta u dijelu međunarodnog sidrišta, ni na koji način ne ugrožavaju ni most niti plovni put.

Navedeno je i da je u nedjelju još ukupno pet teglenica prošlo ispod mosta i nijedna nije ugrozila njegovu sigurnost, a trenutačno se u blizini mosta nalazi manja prazna teglenica koja je okovana ledom, no ne postoji nikakva mogućnost za ugrožavanje mosta, čak i u slučaju njena pokretanja.

Situaciju, kako se ističe, na svim mjestima kontroliraju pripadnici riječne policije, javnog poduzeća ''Beogradvode'', Uprave za izvanredne situacije, te prometne i komunalne policije. Poduzeće ''Beogradvode'' i dalje angažira tri broda na neprekidnom razbijanju leda, a ekipe tog poduzeća pomažu i vlasnicima splavova oko pričvršćivanja vezova, jer se očekuje daljnje pokretanje leda.

S obzirom da i dalje postoji opasnost od micanja splavova, čamaca i ugostiteljskih objekata, inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije ''Beograd'' zabranit će uporabu plutajućih objekata koji nisu sigurni za prijam gostiju ili plovidbu, kako bi se izbjegli rizici po sigurnost ljudi.

Na sjednici stožera zaključeno je da na rijeci Savi nema problema jer je grad Beograd angažirao tri broda s 24-satnim dežurstvima koji su lomili ledene čepove.

Unatoč porastu temperature tijekom proteklih dana i topljenju snjega, izvanredna situacija na teritoriju cijele Srbije, koja traje već dva tjedna i dalje je na snazi, a većina obrazovnih ustanova u ponedjeljak je ponovno počela raditi nakon stanke koja je trajala dva tjedna.

Dosadašnja bilanca velikih snježnih padalina i niskih temperatura iznosi 22 smrtno stradale osobe, 297 spašenih osoba i još oko tri tisuće ljudi do kojih se od snijega ne može doći.

20.02.2012. 18:10:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh