« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
NAGRADE

Laureati Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić" za 2019.

Važnost Nagrade očituje se u kontinuiranoj potpori razvoju hrvatskog dramskog stvaralaštva i uprizorenjima nagrađenih suvremenih dramskih djela

Podijeljene su nagrade
Podijeljene su nagrade (Arhiva)
Više o

dobitnici

,

Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić" za 2019.

Ministarstvo kulture obavilo je dobitnike Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić" za 2019. godinu. Dobitnik prve nagrade je Dino Pešut; Mateja Posedi i Davor Špišić ravnopravno dijele drugu, a Branislav Glumac, Katja Grcić i Espi Tomičić treću nagradu.

U svrhu poticanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva Ministarstvo kulture dodjeljuje Nagradu za dramsko djelo „Marin Držić". Pod tim imenom Nagrada se dodjeljuje od 1991. godine, a prethodila joj je Stimulacija za dramsko stvaralaštvo.

Prema većinskoj odluci Stručnog povjerenstva u sastavu: predsjednica izv. prof. Branka Cvitković, Nenni Delmestre i prof. dr. sc. Sanja Nikčević, dobitnici Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić" za 2019. godinu su:

I.   NAGRADA: Dino Pešut: Granatiranje

II.  NAGRADA: ravnopravno dijele:
                         Mateja Posedi: Međimurski lepi dečko
                         Davor Špišić: Dječak

III. NAGRADA: ravnopravno dijele:
                         Branislav Glumac:  Hvatači sjenki
                         Katja Grcić: Strah tijela od poda
                         Espi Tomičić: #ostavljamvamsvojekodoveihvalazaprijateljstvo ili #bitćesveokej

Važnost Nagrade očituje se u kontinuiranoj potpori razvoju hrvatskog dramskog stvaralaštva i uprizorenjima nagrađenih suvremenih dramskih djela kao bitnih sastavnica hrvatskog književnog i kazališnog korpusa te hrvatskog kulturnog identiteta.

Kontinuiranom dodjelom Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić" ostvareni su važni pomaci te je postignuta veća vidljivost hrvatskog dramskog pisma, nagrađeni su mnogi mladi i neafirmirani autori, jednako kao i već istaknuti dramski pisci. Uz potporu Ministarstva na kazališnu scenu postavljeni su brojni nagrađeni tekstovi, a daje se potpora izdavanju zbornika nagrađenih dramskih tekstova u izdanju izdavačke kuće „Disput", što omogućuje trajnu dostupnost nagrađenih djela.
 
Nagrađenim autorima nagrada se dodjeljuje u novčanom iznosu: prva nagrada iznosi 40.000,00 kn, druga nagrada 30.000,00 kn, a treća 20.000,00 kn. U slučaju da dva autora ravnopravno dijele jednu nagradu, svaki dobiva puni iznos. Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati postavljanje na scenu nagrađenih tekstova.
 
Svečana dodjela Nagrade „Marin Držić" tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani" u Splitu, ali zbog provođenja mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i preporuke o odgađanju svih organiziranih okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi, o dodjeli Nagrade „Marin Držić" izvijestit ćemo naknadno.

14.03.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh