« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
NEKA SE ČUJE!

Apel za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi

INmusic festival poziva javnost da se pridruži Apelu za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi koji potpisuju Teatar.hr i Udruga koncertnih promotora PROMO

Potpišite apel!
Potpišite apel! (Arhiva)
Više o

nezavisna kultura

,

udruga Promo

Pozivamo naše sugrađane, kolege, posjetitelje i sveopću javnost da prate obavijesti i pridržavaju se preporuka i propisanih zaštitinih mjera Stožera za civilnu zaštitu kako bi zajedničkim odgovornim ponašanjem doprinijeli što kraćem trajanju epidemije COVID-19. Odmarajte u svojim domovima, perite ruke i vidimo se uskoro!

Inicijativa nezavisnih kazališnih producenata, autora i izvođača te Udruga koncertnih promotora - Promo pozivaju sve domaće kulturne radnike, ustanove i organizacije da se pridruže apelu za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi.

Naime, osim što je kao i ostatak opće populacije zdravstveno ugrožena korona virusom, (i) hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni izravno je ugrožena egzistencija.

Posebno su pogođene izvedbene umjetnosti kojima je, u interesu cijele zajednice, onemogućen rad i privređivanje. Samostalni umjetnici, ali i brojni prekarni radnici bez kojih kulturni sektor ne bi mogao funkcionirati, ostali su time preko noći bez ikakvih izvora prihoda.

Stoga, svjesni problema koje ova kriza donosi društvu u cjelini, apeliramo na Vladu RH, kao i na jedinice lokalne samouprave, da žurno poduzmu mjere koje bi pomogle da se tisuće ljudi iz te, i inače ugrožene zajednice, ne nađu na rubu egzistencije.

Zbog specifičnosti naših struka procijenili smo da će kriza za izvedbeni sektor trajati barem do jeseni, čak i ako se općezdravstvena situacija normalizira do konca travnja, no teško da će puno bolje neće biti i ostatku kulturne zajednice. Pri tome je važno napomenuti kako se dobar dio kulturnog sektora još nije oporavio od posljedica štrajka u obrazovanju tijekom kojeg je distribucija programa za djecu i mlade bila gotovo nemoguća.

Nadalje: apsolutno podržavamo sve inicijative za digitalnu distribuciju kulturnih sadržaja, no u izvedbenim umjetnostima, niti jedan drugi distribucijski kanal ne može nadomjestiti izvedbu uživo.

Podržavamo inicijativu da se poduzetnicima, pa tako i onima u kulturi:

l izdaju precizne, jasne upute o zdravstvenoj zaštiti i stupnju karantene kako bismo znali što od svojih poslovnih aktivnosti možemo obavljati, a što ne

l omogući odgoda plaćanja PDV-a i poticaj u obliku suspenzije plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno, kao i uplate za TZ i slična davanja na razdoblje od šest mjeseci

Podržavamo i paneuropski zahtjev za osnivanje nacionalnog Fonda za pomoć samostalnim umjetnicima i svim prekarnim radnicima u kulturi, a kako bi se premostilo razdoblje u kojem nema javnih okupljanja, otkazuju se snimanja, festivali i ostale manifestacije.

Predlažemo uz to još i mjere koje se prije svega odnose na samostalne umjetnike i neovisna kazališta:

l neodložna isplata svih sredstava odobrenih programom javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i drugih jedinica lokalne samouprave za 2019. godinu, a koja još uvijek nisu isplaćena korisnicima

l žurna isplata prve rate programskih sredstava odobrenih programom javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i drugih jedinica lokalne samouprave, kao i Ministarstva kulture za 2020. godinu

l žurna isplata honorara i inih obveza javnih ustanova samostalnim umjetnicima, prekarnim radnicima i nezavisnim organizacijama u kulturi, odnosno odobrenih sredstava potpore Hrvatske turističke zajednice i lokalnih turističkih zajednica

l koliko je moguće ubrzati proceduru povrata poreza za 2019. godinu

l moratorij na obvezu uplate mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za samostalne umjetnike koji inače taj trošak snose sami na razdoblje od 6 mjeseci

l moratorij na revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od 6 mjeseci

l moratorij na plaćanje najma prostora za obavljanje umjetničke djelatnosti, a koji su u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave

l fleksibilnost Ministarstva kulture i jedinica lokalne samouprave u rokovima za izvršenje programa javnih potreba u kulturi, te drugih sličnih linija financiranja, a koja će se prilagođavati situaciji na terenu (npr. čak i da sutra prestane kriza, trebat će nam nekoliko mjeseci da normaliziramo proizvodnju)

l priznavanje dosad nastalih troškova u organizaciji programa, unatoč otkazivanjima ili odgodama realizacije istih (npr. otkazane aviokarte i slično)

Glede kriterija i metodologije isplata financijske pomoći iz Fonda solidarnosti predlažemo:

l isplatu mjesečne novčane pomoći samostalnim umjetnicima koji to zatraže u visini 80% prosječne plaće na razdoblje do 6 mjeseci

l isplatu mjesečne novčane pomoći ostalim prekarnim radnicima u našem sektoru u visini 80% prosječne plaće na razdoblje do 6 mjeseci.

Evidenciju samostalnih umjetnika imaju HZSU i Porezna uprava, dok bi za realizaciju ove potonje mjere, sva kazališta odnosno koncertni organizatori trebali napraviti javnu, konzervativnu i društveno-odgovornu procjenu broja suradnika (jer rijetko su to zaposlenici) čija je egzistencija ugrožena prestankom rada cijelog sektora, te po istoj uputiti zahtjev Fondu, a primljena sredstva distribuirati suradnicima.

Istovremeno, apeliramo na solidarnost cijelog sektora i svijest o potrebi da ravnomjerno podijelimo teret ove krize. Krhku kulturnu scenu treba sačuvati. Iznimno je važno da se programska sredstva namijenjena javnom sektoru ne prenamjenjuju, te da se gdje god i kad god je to moguće, rad nastavi.

Važno je i da se očuva vidljivost sektora izvedbenih umjetnosti, a koji se neće oporaviti onog trenutka kad kriza završi nego daleko kasnije jer:

l javnost će i nakon prestanka izravne opasnosti još neko vrijeme izbjegavati javna okupljanja

l cjelokupna javnost će biti ekonomski oštećena ovom krizom, pa će naše aktivnosti biti tretirane kao 'luksuz'

l naša je djelatnost suradnička i za povratak u normalno funkcioniranje trebat će nam dodatno vrijeme za koordinaciju, osiguravanje prostora za aktivnosti i sl.

Konačno, pozivamo sve zaposlene kolegice i kolege, ali i opću javnost, da solidarno podrže ove zahtjeve.

Inicijativa nezavisnih kazališnih producenata, autora i izvođača

Incijativu podržite ispunjavanjem priloženog obrasca i uputa na dnu poveznice:  https://www.teatar.hr/237169/apel-za-zurnu-pomoc-domacoj-nezavisnoj-kulturi/

14.03.2020. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh