« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ABLACIJA

Laser za uklanjanje tetovaža čisti i vrijedne umjetnine

Uporaba ove tehnike već jse koristi za održavanje kamenih skulptura i metalnih artefakata, ali sada se po prvi put upotrijebila i na delikatnim zidnim slikama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

laserska ablacija

,

santa maria della scala

,

uklanjanje tetovaža

Laserska tehnika koja se koristi za uklanjanje neželjenih tetovaža može se koristiti i za precizno i sigurno čišćenje vrijednih umjetnina, uključujući i one koje pripadaju zidnom slikarstvu. Laserska zraka vaporizira prljavštinu s površine - taj je proces poznat kao laserska ablacija. Prljavi materijal se uklanja s površine bez ikakvih oštećenja po umjetninu.

Uporaba ove tehnike već je neko vrijeme uvriježena u praksi očuvanja kamenih skulptura i metalnih artefakata, ali sada se po prvi put upotrijebila i na delikatnim zidnim slikama prostora poznatih kao Sagrestia Vecchia i Cappella del Manto u nekadašnjoj bolnici, danas muzejskom prostoru Santa Maria della Scala, u Italiji.

Rezultate ovog pothvata opisali su dr. Salvatore Siano i Renzo Salimbeni sa Instituta za primijenjenu fiziku - CNR, a prenosi ih časopis American Chemical Society.

Dr. Siano je rekao kako se radilo o vrlo specifičnoj situaciji jer su pigmenti na zidinama puno osjetljiviji nego oni na kamenu ili metalu. "Pigmenti zidnih slika lakše podnose lasersko svijetlo nego korozivne i štetne kemikalije koje se inače koriste za njihovo čišćenje", dodaje Siano. Naravno, za svaku sliku koristi se različit laser jer frekventnost i pulsiranje imaju izravan utjecaj na to kako se lokalizira toplota na određenim mjestima na zidu.

U nekim slučajevima dugo zagrijavanje može biti štetno dok je u nekim drugim situacijama kratko zagrijavanje beskorisno. Ova se tehnika, usput rečeno, koristila i na remek-djelima poput Donatellovog brončanog Davida i na Vratima raja Lorenza Ghibertija. Ipak, pothvat laserskog čišćenja u bolnici Santa Maria della Scala prvi je te vrste na nekom zaista prepoznatljivom i poznatom remek-djelu, hvali se Dr. Siano. Na kraju, stručnjaci dodaju kako imaju i ohrabrujuće rezultate kad su u pitanju materijali koji propadaju kad se izlože zraku - naime, lasersko čišćenje izvedivo je i pod vodom.

02.03.2010. 13:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh