« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ELEKTRONIČKI KVAR

Lansiranje Endeavoura opet odgođeno

Lansiranje američkog raketoplana Endeavoura prema Međuanrodnoj svemirskoj postaji (ISS) odgođeno je i treći put i sigurno se neće dogoditi prije ponedjeljka 16. svibnja

Fotografija vijesti
Više o

NASA

,

svemirski brod Endeavour

,

lansiranje

,

odgoda

Prvotno predviđeno za petak, 29. travnja, posljednje lansiranje Endeavoura u njegovom radnom vijeku odgođeno je manje od tri sata prije polijetanja zbog elektroničkog kvara. NASA je prethodno odgodila lansiranje za 8. svibnja, pa ga je opet premjestila za nedjelju, 10. svibnja. Međutim, kvar još nije otklonjen.

Do kraja vijeka trajanja ove generacija američkih raketoplana ostala su još dva leta. Uz ovaj Endeavoura, za lipanj je planirano posljednje lansiranje Atlantisa. Nakon toga NASA će ovisiti od ruskim Sojuzima kad bude željela uputiti svojeg astronauta u svemir, uz cijenu od 51 milijuna dolara po sjedalu, u očekivanju da neki drugi američki svemirski brod, nesumnjivo komercijalni, preuzme tu zadaću najranije 2015. godine.

Tijekom ove, 16-dnevne misije, Endeavour i njegova posada trebaju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dopremiti 7-tonski Alfa magnetski spektrometar (AMS), te rezervne dijelove za postaju. Dvije milijarde dolara vrijedan spektrometar trebao bi istraživati svemirske fenomene kao što su tamna materija, antimaterija i tomu slično.

Endeavour je prvi put lansiran u svemir 7. svibnja 1992. godine, a dosad je imao 25 svemirskih misija, na kojima je bilo 148 astronauta. U svemiru je proveo 280 dana, pri čemu je 4429 puta obletio Zemlju, prevalivši 166.003.247 kilometara. Na svojim je misijama razmjestio tri satelita, jednom je pristao na svemirsku stanicu Mir i deset puta na ISS. Nakon posljednje, 26. misije, Endeavour ide u dekomisiju i postat će izložak u Kalifornijskom znanstvenom muzeju u Los Angelesu.

07.05.2011. 10:53:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh