« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SMOS

Lansiran satelit za praćenje klimatskih promjena

Satelit SMOS tri godine će kružiti oko Zemlje i mjeriti vlažnost tla i slanost oceana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

klimatske promjene

,

ESA

,

SMOS

,

Yann Kerr

Europska svemirska agencija ESA uspješno je u ponedjeljak iz ruske baze Pleseck raketom Rockot lansirala satelit SMOS koji bi trebao mjeriti vlažnost tla i slanost oceana na Zemlji, kako bi se bolje razumjele klimatske promjene.

"Voda u tlu i sol u oceanima" dvije su ključne varijable povezane s ciklusom vode na Zemlji, "s utjecajem na meteorologiju i klimu", objašnjava ESA, ističući da će SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) omogućiti globalna mjerenja za čitav planet.

Čelni znanstvenik misije SMOS pri Centru za svemirsko proučavanje biosfere Yann Kerr smatra da je globalno zatopljenje činjenica, ali njegove posljedice na ciklus voda nesigurne su, odakle potreba za boljim podacima radi izgradnje vjerodostojnih klimatskih modela.

"Raspoloživost voda znatnije pridonosi temperaturi od globalnog zatopljenja", kazao je on.

Prosječna slanost oceana odgovara 35 grama soli po litri vode. Nakon 30 dana promatranja, SMOS će moći otkriti količinu soli u litri vode točno u desetinku grama. Podaci SMOS-a koristit će znanstvenicima i meteorološkim stručnjacima ali i poljoprivredi, ribarima i pomorcima.

SMOS će kružiti oko Zemlje na visini od 760 kilometara. Misija SMOS-a trajat će tri godine i stajat će oko 350 milijuna eura. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 11:51:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh