« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
QUEENSLAND POD VODOM

La Nina je glavni krivac za poplave u Australiji

La Nina je klimatski fenomen kojeg karakterizira povećanje temperature gornjih slojeva mora u središnjem i istočnom dijelu Tihog oceana

Poplava u Queenslandu
Poplava u Queenslandu (YouTube)
Više o

Austrija

,

poplave

,

Queensland

,

La Nina

Za dosad neviđene poplave koje su pogodile Queensland na sjeveroistoku Australije, kojima je pogođeno više od 200.000 ljudi, australska meteorološka služba optužuje klimatsku pojavu La Ninu. Kako navodi meteorološka služba, La Nina, koja se u srpnju ponovno pojavila na Pacifiku, udružena s ekstremnim meteorološkim uvjetima, donijela je Queenslandu godinu s najobilnijim oborinama otkako se bilježe mjerenja. Kako javlja Hina, poplavljeno je četrdesetak gradova na području velikom kao Francuska i Njemačka zajedno.

"U srpnju su se stvorili uvjeti za La Ninu i većinu područja u Australiji zahvatile su oborine jače od prosjeka", dodaje služba u svom godišnjem izvješću. "Drugi dio godine (od srpnja do prosinca) bio je najvlažniji" otkako se bilježe mjerenja, rekli su. Obilne kiše pale su oko Božića na ionako vlažno tlo, uzrokujući izlijevanje rijeka koje su poplavile tisuće četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta i ugljenokopa, ističe se u izvješću. Za razliku od El Nina, La Ninu odlikuje porast temperature gornjih slojeva mora u središnjem i istočnom dijelu Tihog oceana.

Kako navodi Svjetska meteorološka organizacija (WMO), ovaj klimatski fenomen prate uglavnom jake kiše u Indoneziji, Maleziji i Australiji, razdoblja suše u Južnoj Americi, oluje u ekvatorskom dijelu Atlantika, valovi hladnoće u Sjevernoj Americi i kišno vrijeme na jugoistoku Afrike. WMO je u listopadu izjavio da je La Nina, koja se ponovno pojavila u srpnju, sada na vrhuncu i trebala bi potrajati još 6 mjeseci, najavljujući jače monsunske kiše i veći broj uragana.

06.01.2011. 08:10:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh