« Nogomet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Kvalifikacije za EP U21: Hrvatska - Italija 1-1

Krešo Ljubičić među mladim Azzurima
Krešo Ljubičić među mladim Azzurima (Željko Hajdinjak/CROPIX)
Više o

mlada reprezentacija

,

U21

,

Hrvatska-Italija

,

kvalifikacije za EP

Hrvatska mlada nogometna reprezentacija nije uspjela osvojiti prvo mjesto u skupini 1 kvalifikacija za Europsko prvenstvo. U dvoboju posljednjeg, 10. kola na stadionu Varteksa u Varaždinu Hrvatska je protiv izravnog konkurenta za vrh Italije odigrala 1-1 (0-1), te tako ostala na dva boda zaostatka za Italijom koja je time izborila nastup u dodatnim kvalifikacijama.

Strijelci: 0-1 Motta (37), 1-1 Iličević (82).

Nažalost, Hrvatska sa svojim učinkom nije među četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije koje će također nastupiti u dodatnim kvalifikacijama, našim mladim reprezentativcima završna faza kvalfikacija pobjegla je zbog slabije gol-razlike.

Na stadionu Varteksa pred 6.000 gledatelja sudio je Ennjii (Francuska).

Mlada hrvatska reprezentacija, igrači do 21 godine, odigrala je u Varaždinu neodlučeno 1-1 protiv izabrane vrste Italije u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici skupine 1 za odlazak na Europsko prvenstvo slijedeće godine u Švedskoj.

Iako je prvih nekoliko minuta susreta pripalo hrvatskim igračima, koji su u nekoliko navrata došli do samog talijanskog gola, prvu ozbiljnu priliku u 11. minuti utakmice imao je talijanski reprezentativac Dessena čiji je udarac sa 18 metara prošao kraj vratnice. U dobroj je prilici bio i Candreva četiri minute kasnije, ali njegov udarac obranio je Kelava. Do 32. minute igralo se uglavnom na sredini terena nakon čega u dva navrata prijeti Giovinco, no Kelava je oba puta bio siguran.

SASTAVI:HRVATSKA: Kelava, Šimek (od 46. Vida), Kulušić, Ipša, Pamić, Ljubičić (od 46. Tomasov), Jajalo, Badelj, Iličević, Brezovec (od 63. Križman), Smrekar.
ITALIJA: Consigli, Motta, Andreolli, Criscito, Deceglie, Candreva, (od 75. Morosini), Dessena, Cigarini, Marchisio, Giovinco (od 85. Bolzoni), Balotelli (od 60. Osvaldo). 

Bolja i opasnija igra gostujuće reprezentacije rezultirala je vodstvom u 38. minuti. Gol je s pet metara glavom postigao Motta na ubačaj Giovinca iz kornera. Priliku za izjednačenje hrvatska je reprezentacija imala u 44. minuti. Slobodan udarac izveo je Iličević, no, lopta je otišla tik iznad gola. U istom napadu, nakon kornera Iličevića, gužvu u kaznenom prostoru nije znao iskoristiti Ipša i na poluvrijeme se otišlo sa minimalnim vodstvom Talijana.

I u nastavku igre prvi su zaprijetili gostujući igrači, u 51. minuti preko Giovanca, koji je sa 17 metara pucao preko gola. Prvi ozbiljnu priliku u drugom dijelu Hrvatska je imala tek u 63. minuti kada je Kulušić pucao glavom preko gola. U odličnoj situaciji u 69. minuti našao se Križman, a udarac sa 18 metara krajnjim je naporom obranio gostujući vratar Consigli.

Nakon "mirnih" 15-ak minuta igre, izjednačenje i veliko veselje za oko šest tisuća gledatelja donio je u 82. minuti Iličević. Njegov ubačaj iz slobodnog udarca, iskosa s lijeve strane nitko nije dirao i lopta je završila u golu. Iako se u posljednjem dijelu utakmice, i sučevoj nadoknadi, igralo isključivo na gol Talijana rezultat se do kraja nije mijenjao.

Hrvatska je tako ostala na drugom mjestu i time izgubila mogućnost za odlazak na Europsko prvenstvo u Švedsku slijedeće godine, budući da osvojenih 16 bodova u dvobojima s pet prvoplasiranih reprezentacija u skupini nije bilo dostatno za plasman među četiri najbolja drugoplasirana po skupinama.

"Očekivali smo ovakvu utakmicu protiv Italije. Znali smo da ćemo 'loviti' rezultat, a njima je igrao i bod. Dečki su imali volju i htjenje, no, utakmica je bila bitno drugačija nego protiv Albanije. Problem je bio i u manjku napadača, budući da već jedno vrijeme igramo samo s jednim napadačem. U igri nam nedostaje dosta toga, međutim, onoga koga nema u reprezentaciji bez njega se mora", odgovorio je izbornika Ladić na upit je li reprezentaciji nedostajao Mario Mandžukić.

Na pitanje je li bili pokušaja opstrukcije reprezentacije Ladić je odgovorio da je takvih problema bilo i prije i da ne bježi od njih, ali da ih on sam ne može riješiti. Ladić ne smatra da su ga neki igrači "izdali", no, oni koji nisu prihvatili poziv u reprezentaciju nisu, prema njegovom mišljenju, kompletni igrači.

"Ostvareni rezultat je realnost, no, priželjkivao se prolazak u slijedeću fazu", zaključio je Dražen Ladić. (HINA/METRO)

09.09.2008. 21:44:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh