« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
EDUKULTURA

Kustoske prakse i kustoski diskurs u izvedbenim umjetnostima s Virve Sutinen

Informacije i prijave s vašim kratkim motivacijskim pismom i kontaktima šaljite na edukultura.sc@gmail.com najkasnije do 10. listopada u ponoć

Kustosi moraju pratiti trendove
Kustosi moraju pratiti trendove (Kultura promjene)
Više o

radionica

,

Kultura promjene

,

Virve Sutinen

,

kustosi

Radionica Kustoske prakse i kustoski diskurs u izvedbenim umjetnostima  umjetnice Virve Sutinen održat će se od 12-15. listopada u Polukružnoj dvorani Teatra &TD, od 11 do 17 sati ( konačni termin u dogovoru s polaznicima). Ulaz je  besplatan.

Informacije i prijave s vašim kratkim motivacijskim pismom i kontaktima šaljite na edukultura.sc@gmail.com najkasnije do 10. listopada u ponoć.  

"Počet ćemo kratkom poviješću kustoske prakse u izvedbenim umjetnostima u posljednjih 30 godina. Tada, u sektoru likovne umjetnosti svjedočimo usponu nezavisnih kustosa koji postaju globalni autori, zvijezde i trendsetteri, a scena izvedbene umjetnosti ubrzanim se tempom informira o kustoskim praksama i kustoskom diskursu. 

Tijekom radionice raspravljat ćemo o praktičnim, teorijskim i političkim implikacijama naše prakse. Pristupit ćemo pojmu suvremenog kao metodi, a ne kao razdoblju, stilu ili estetici, i pogledati kako se nositi sa suvremenim pri razvijanju ideja. Istražit ćemo kako osobne povijesti i politika odigravaju svoje uloge u donošenju vrijednosnih sudova, umjetničkih izbora i planova za karijeru.

Preispitat ćemo vještine i kompetencije potrebne za posao kustosa. Dotaknut ćemo se i raspravljati o temama poput bojkota, nejasne granice između umjetnika i kustosa te instrumentalizacije umjetnosti. Raspravljat ćemo o ulozi publike u procesu umjetničkog programiranja te ispitati odgovornosti kustosa naspram publike. Raspravljat ćemo o globalnoj inkluziji i lokalnosti. Čitat ćemo tematski povezane knjige i članke, individualno voditi pojedine diskusije te zajednički osmišljavati strategije i poboljšanja kustoskih projekata svakog od sudionika." (Virve Sutinen)

Virve Sutinen umjetnička je voditeljica jednog od najvećih i najznačajnih plesnih festivala u svijetu, berlinskoga Tanz im Augusta (2014-2017.). Svoje će dugogodišnje iskustvo i znanje podijeliti s hrvatskim producentima, kustosima i studentima. Studirala je na Sveučilištu u Helsinkiju, a diplomirala na New York University - Performance Studies Departmentu 1994. Bila je umjetnička direktorica i glavna menadžerica Dansens HUS Stockholma od 2008. Od 1997. do 2007. bila je direktorica Kiasma kazališta i zadužena za programe izvedbenih umjetnosti na Kiasma, Muzeju suvremene umjetnosti u Helsinkiju. Sutinen je, također, bila umjetnička direktorica Moving in November Festivala i Rotation - Dance and Music Film i Video Festivala te je 2000. uz Mikaela Aaltonena, osnivala URB - Urban Festival te Theatre Now Festival s Riittom Aarniokoski. Sutinen je aktivna u nekoliko nacionalnih i međunarodnih mreža gdje drži niz počasnih mjesta, od kojih je najpoznatija kao predsjednica IETM (International Contemporary Performing Arts Network) od 2007., i predsjedavajuća u Nordic Culture Point's mobility and network programme od 2006. Jedna je od osnivača/ica EDN (European Dancehouse Network) i jedna od umjetničkih direktora/ica ENPARTS (European Network of Performing Arts). 

05.10.2017. 14:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh