Kurkuma za sreću i bolji vid
Ako još uvijek niste kurkumu uvrstili u svakodnevan obrok, sada je najbolje vrijeme.
Kurkuma i njezin sastojak kurkumin poznati su po svojim anti upalnim i anti oksidanskim svojstvima, a također se smatra razlogom zašto kod starijih građana u Indiji - gdje se kurkuma svakodnevno jede - postoji manje slučaja od obolijevanja od Alzheimera, a osobe pokazuju bolje rezultate kod mjerenja kognitivnih sposobnosti.
U kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu istraživanjem su se analizirali učinci kurkume na ljudima s blagim gubitkom pamćenja.
„Ne znamo na koji točno način kurkuma djeluje, no možda se radi o njezinoj sposobnosti da umanji upale u mozgu, koje se povezuju i s Alzeheimerom i s depresijom", tvrdi dr. Gary Small, voditelj istraživanja.
40 sudionika studije spadali su u dobne skupine između 50 i 90 godina i kod svih je zamijećen blagi gubitak pamćenja. Polovica dobrovoljaca dva puta dnevno tijekom 18 mjeseci konzumirala 90 miligrama kurkume, a ostala polovica njih uzimala je placebo pripravak.
Pritom se mjerila razina kurkume u krvi te kognitivne sposobnosti, čime se pokazalo da su osobe koje konzumiraju kurkumu pokazale napredak u zadržavanju sjećanja i općem emocionalnom stanju - češće su bili dobre volje.
Pri testovima pamćenja, sudionici koji su konzumirali kurkumu pokazali su 28% bolje rezultate nakon 18 mjeseci.
U planu je studija na većem broju ispitanika, kojom se cilja saznati ima li kurkuma jednaki učinak na sve dobne skupine.
Novi komentar