« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NAPOKON NAPREDAK

Kupola na BP-ovoj bušotini u Meskiškom zaljevu smanjila istjecanje nafte

Sve dok se u kolovozu ne dovrši usporedna bušotina na istom ležištu nafte, neće se moći potpuno zatvoriti bušotina Deepwater Horizon iz koje nafta istječe već 48 dana

(Getty Images)
Više o

Meksički zaljev

,

6. studenoga

,

proračun za 2011.

,

savjet dana

,

vakuumsko metalno taloženje

Kupola postavljena na oštećenu bušotinu BP-a u Meksičkom zaljevu, spojena putem cijevi s brodom na površini, prikupila je više od 6.000 barela nafte tijekom prvih 24 sata rada, što je između četvrtine i polovine nafte koja dnevno istječe u more, objavile su u subotu američke savezne vlasti.

Nacionalni zapovjednik za incident s naftom mrljom, admiral Obalne straže Thad Allen, rekao je kako se inženjeri nadaju da će postupno povećavati količinu nafte koja se crpi, sve dok ne postignu da se puni protok nafte iz bušotine hvata i crpi na brod na površini, prenose američke TV mreže.

Allen je upozorio da je operacija još uvijek u osjetljivoj fazi, te da bi velike količine nafte mogle nastaviti istjecati u more iduća dva mjeseca.

Sve dok se u kolovozu ne dovrši usporedna bušotina na istom ležištu nafte, neće se moći potpuno zatvoriti bušotina Deepwater Horizon iz koje nafta istječe već 48 dana, od eksplozije i potonuća platforme 20. travnja. Savezni dužnosnici procjenjuju da se od tada čak jedan milijun barela nafte izlio u zaljev.

"Najgori scenarij koji mogu predvidjeti je da se istjecanje nafte nastavi sve dok se ne dovrši druga bušotina, što će biti početkom kolovoza", rekao je Allen na konferenciji za tisak u Alabami. "Operacija se odvija izuzetno dobro, Mi smo jako zadovoljni", izjavio je potpredsjednik uprave BP-a Bob Fryar, na konferenciji za novinare.

Kupola, slična cilindričnom dimnjaku, postavljena je u četvrtak na bušotinu koja je na 1.500 metara dubine. Tehničari BP-a u subotu su zatvarali ventile na vrhu kupole, nastojeći održati ravnotežu tlaka nafte i gumenog brtvila na cijevi bušotine, te crpiti što veću količinu na površinu.

Nafta je do subote zagadila obale Louisiane, Mississippija, Alabame i Floride a nakupine katrana i nafte valovi su izbacili na pješčane plaže diljem regije. Teško su pogođene i slane močvare u priobalju, prirodno mrijestilište bogatog ribljeg fonda Meksičkog zaljeva, koji je prije ekološke katastrofe davao 30 posto ukupnog izlova i uzgoja morskih plodova u SAD-u. Prema saveznim podacima od petka, do sada je pronađeno više od 500 uginulih ptica od obale Teksasa do Floride, te više od 200 morskih kornjača. U subotu su na obalama nađeni i uginuli dupini, no njihov broj nije poznat.

U Floridi su u subotu pojačani napori na prikupljanju nafte na moru i čišćenju nakupina nafte na plažama, u što su uključene i tisuće mještana priobalnih naselja. BP je objavio da je izdvojio 85 milijuna dolara kako bi namirio potraživanja oko 35.000 radnika i obrtnika u lipnju, od čega je oko 90 posto otišlo na isplate do 5.000 dolara ribarima i uzgajivačima rakova. (hina/metro-portal)

06.06.2010. 09:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh