« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
NEPOGODE

Kupa rekordno visoka, moguće izvanredno stanje

Vodostaj Kupe u Karlovcu je u 22 sata dosegao iznimno visokih 824 centimetara, ali se po prognozama mjerodavnih iz Hrvatskih voda u idućih 12 sati očekuje stagnacija

Karlovac je pred izvanrednim stanjem
Karlovac je pred izvanrednim stanjem (Twitter)
Više o

poplava

,

Kupa

,

Karlovac

,

vodostaj

Iako se očekuje stagnacija i postupni pad vodostaja, povlačenje vode potrajat će duže nego inače, zbog iznimno velikih izlivenih količina i prezasićenog terena oborinskim zaobalnim vodama, priopćio je sa svoje večerašnje izvanredne sjednice Stožer zaštite i spašavanja Karlovačke županije.

Sve operativne snage pripravne su pomoći na izmještanju ljudi, stoke i materijalnih dobara iz nižih u više katove objekata i za druge potrebe građana, a Stožer je zaključio da nema potrebe za angažiranjem dodatnih snaga zaštite i spašavanja sa državne razine.

Najveći problemi bili su do sada na području grada Karlovca i to na lokacijama Brodarci, Novaki, Logorište, Mostanje i lijeva obala Kupe nizvodno od Karlovca.

Gradonačelnik Karlovca prigovorio je danas Hrvatskim vodama da se unatrag godinu dana ništa od „čvstih dogovora" za izgradnju protupoplavnih objekata u Karlovcu nije realiziralo, niti započelo, pa poziva i njihovo čelništvo i sve nadležne institucije na državnoj razini da zaustave ovo stanje učestalih poplava.

"Važno je da prestane ovaj izletnički turizam poplavljenim mjestima i da se počnu graditi protupoplavni objekti, jer stanje nije katastrofalno za cijeli Karlovac - sa središtem - samo zahvaljujući kanalu Kupa-Kupa izgrađenom još u onom sistemu", kazao je Jelić.

Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda kazao je da se ne očekuje 830 centimetara, što je vodostaj kod kojega se proglašava izvanredno stanje s mogućom evakuacijom stanovnika i kad bi voda ugrozila i sam centar Karlovca.

Maksimalni vodostaj Kupe u Karlovcu bio je 870 centimetara davne 1939. godine, ali nakon što je 70-tih godina izgrađen kanal Kupa-Kupa s nasipom, visinu od osam metara malo kad doseže tako da je maksimum držala 2010. godina s 809 centimetara. Tada su stručnjaci tu visinu nazivali „tisućljetnim vodostajem", odnosno vodom koja se dogodi jednom u tisuću godina. 

13.02.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh