« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
FRANCUZER

Kundera surađivao s policijom

Fotografija vijesti
Više o

Milan Kundera

,

komunisti

,

emigranti

,

pisac

Pisac Milan Kundera, autor bestselera "Neodnošljiva lakoća postojanja", 1950. je potkazao jednog studenta čehoslovačkoj komunističkoj policiji, zbog čega je mladić osuđen na 22 godine zatvora, piše časopis Respekt u broju od ponedjeljka.

Priču političkog tjednika o Kunderinom prokazivanju studenta, navodnog zapadnog špijuna, u ponedjeljak su prenijeli i javni mediji, novinska agencija CTK i češka televizija CT.

Prema navodima lista, tek se nedavno ispostavilo da je Kundera mladog češkog pilota Miroslava Dvoraceka, koji je radio za obavještajne službe zapada, prijavio tajnoj službi tadašnjeg režima StB.

"Danas oko 16.00 sati, student Milan Kundera rođen 1. travnja 1929. u Brnu došao je u ovu postaju kako bi priopćio da se jedna studentica treba tijekom večeri sastati sa stanovitim Miroslavom Dvoracekom. Potonji je pobjegao iz vojske, a lani u proljeće je ilegalno boravio u Njemačkoj", piše u policijskom izvješću br. 624 iz 1950. koji se čuva u pismohrani ministarstva unutarnjih poslova, a koji je citirao časopis.

Dvoracek koji je nakon dojave uhićen na mjestu na kojem se trebao sastati s djevojkom, osuđen je isprava na smrtnu kaznu koja je kasnije pretvorena u 22 godine zatvora. Dvoracek je iz zatvora poslan na prisilni rad u rudnik urana, kao i većina tadašnjih političkih zatočenika. Pušten je nakon četrnaest godina, 1963., kada je Kundera upravo bio objavio "Smiješne ljubavi", roman kojim je počeo njegov uspon prema slavi, piše Respekt.

Kundera koji je tada imao 21 godinu, nije osobno poznavao mladića kojega je potkazao, ali je za sastanak čuo od osobe koja je posredovala u njemu, prema istrazi koju je proveo Adam Hradilek, autor novinskog napisa.

Potonji koji trenutačno radi u Institutu za istraživanje totalitarnih režima slučajno je naišao na Kunderino ime pretražujući arhive koji su bili povezani s pričom koju mu je ispričala studentica koja se trebala sastati s vojnim pilotom.

Dvoracek, češki vojni pilot, napustio je Čehoslovačku 1948., nakon dolaska komunista na vlast. U izbjegličkom logoru u Minhenu vrbovala ga je zapadna obavještajna služba i vratila u njegovu zemlju gdje ga je zaposlila kao poštara. Dvoracek je danas osamdesetogodišnjak, živi u Švedskoj i nedavno je prebolio srčani udar.

Kundera, autor romana "Šala", "Život je drugdje", "Oproštajni valcer", 1975. je emigrirao u Francusku, gdje je izgradio međunarodnu književnu karijeru. Već dugi niz godina odbija svaki razgovor s novinarima, a povremeno incognito dolazi u domovinu, gdje njegovo djelo nailazi na stanovito neprihvaćanje, napose zato što se odrekao materinjeg jezika i piše na francuskome.

Pisac koji nije htio odgovoriti na pitanja Respekta o aferi Dvoracek nije jedini europski umjetnik čija je prošlost bila u žiži javnosti. Nijemac Guenter Grass, dobitnik Nobelove nagrade za 1999. priznao je da je u Drugom svjetskom ratu bio član SS postrojba. (hina/metro-portal)

13.10.2008. 10:36:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh