« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
OŽIVLJAVANJE SJEĆANJA

Kumice u nošnjama čekaju vas na Dolcu

"Kumice s Dolca" zajednički je projekt Turističke zajednice Grada Zagreba (TZGZ), Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo kojim se nastoji oživjeti i sačuvati stari zagrebački duh

Dolac
Dolac (Bruno Konjević/CROPIX/TZGZ)
Više o

narodne nošnje

,

tržnica Dolac

,

kumice

Na najvećoj i najljepšoj zagrebačkoj tržnici, na Dolcu, od lipnja do listopada Zagrepčani i njihovi gosti moći će uživati u kupovini domaćih proizvoda zagrebačke okolice koje će im od danas pa sve do desetog mjeseca na štandovima petkom i subotom nuditi popularne 'kumice' u narodnim nošnjama, piše Hina.

"Kumice s Dolca" zajednički je projekt Turističke zajednice Grada Zagreba (TZGZ), Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo kojim se nastoji oživjeti i sačuvati stari zagrebački duh.

"Na taj način želimo promovirati proizvode obiteljskih gospodarstva Zagreba i okolice te oživjeti sjećanja na nekadašnji način života i tisuće žena koje su kroz stoljeća hranile Zagrepčane", kazao je Luka Benko iz TZGZ.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukićević podsjetila je da je tržnica Dolac otvorena daleke 1930. godine, a tijekom vremena postala je Zagrepčanima najdraža. Tržnica nudi zdrave i svježe proizvode i mjesto je druženja i susretanja, a to su prepoznali i brojni posjetitelji i gosti Zagreba, navela je i izrazila nadu da će 'kumice' u nošnjama i njihovi proizvodi predstaviti Zagreb u još boljem i atraktivnijem svjetlu.

'Kumice' sa svojim proizvodima dolaze iz Prigorja: Markuševca, Šestina, Gračana, Čučerja, Remeta...naselja koja su nekada bila na rubu grada, a danas su najelitnija, no tamošnji stanovnici nisu zaboravili svoju pjesmu, ples, tradiciju, obrte, malo obiteljsko gospodarstvo i sada će sve to prezentirati još slikovitije, u svojoj prigorskoj nošnji, kazala je Pavičić-Vukičević.

"Odmah nam je život ljepši kada je veselo, kad se pleše i pjeva", komentirali su danas Zagrepčani koji su se zatekli na Dolcu i imali priliku uživati u pjesmi i plesu KUD-a "Prepuštovec" i domaćim trešnjama.

10.06.2011. 13:32:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    11.06.2011. 16:36
    sviđa mi se
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh