« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
MLJAC :)

Kukuruz - pomalo zaboravljena alternativa

Kukuruz može pomoći kod sprječavanja zatvora, smanjuje rizik od hemoroida i može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva

Kukuruz je zapravo sjajna namirnica
Kukuruz je zapravo sjajna namirnica (Arhiva)
Više o

žitarice

,

kukuruz

Kukuruz se u našim krajevima odavno udomaćio, no jednako tako i zaboravio i postao stočna hrana i kokice, iako je jako zdrav, a nema glutena pa je često alternativa ljudima koji ga izbjegavaju.

Brojna su istraživanja povezala konzumiranje cjelovitih žitarica s nižim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, raka, dijabetesa tipa 2 i pretilosti. Ali naravno, veličina porcija je jako bitna. Pokušajte odabrati količinu koja je u skladu s potrebama vašeg tijela i razinom aktivnosti.

Kukuruz sadrži razne vitamine skupine B, kao i kalij. Potonji mineral podržava zdravi krvni tlak, rad srca, kontrakcije mišića, sprječava grčeve mišića i pomaže u održavanju mišićne mase.

Kukuruz također ima oko deset puta više vitamina A od ostalih žitarica. Osim što štiti od kognitivnog pada, vitamin A podržava imunološki sustav i pomaže u stvaranju sluznice u dišnim putevima

Lutein i zeaksantin, glavni karotenoidi kukuruza (ili pigmenti), pomažu u zaštiti očiju. U međuvremenu se pokazalo da antioksidans kvercetin djeluje protiv akutne i kronične upale te štiti od neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti.

Pokazalo se da su i drugi antioksidanti koje sadrži kukuruz osobito dobri u uklanjanju upale. Oni također štite od oksidativnog stresa, neravnoteže između stvaranja slobodnih radikala koji oštećuju stanice i sposobnosti tijela da se suprotstavi njihovim štetnim učincima.

Kukuruz može pomoći kod sprječavanja zatvora, smanjuje rizik od hemoroida i može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Vlakna iz kukuruza također mogu pomoći kako biste se osjećali sito nakon obroka.

Sve u svemu, vratite ga na svoj stol, zaslužio je!

25.09.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh